nyhet av Kvinna till Kvinna

Lärdomar från Balkan om nationalismhotet

Lansering i Serbien av Kvinna till Kvinnas och Expos studie om nationalismens konsekvenser för jämställdhet. Foto: Kvinna till Kvinna/Milica Mirazic.
Nationalistiska partier hotar kvinnors rättigheter – i Sverige såväl som på Balkan. I veckan lanserades Kvinna till Kvinnas och Expos rapport om nationalismens konsekvenser för jämställdhet i Belgrad, Serbien. Sara Duarte från Expo var där.

Rapporten Folk, familj och fosterland – nationalismens konsekvenser för jämställdhet, som granskar nationalistiska partiers familjepolitik, lanserades i Sverige våren 2014. I tisdags arrangerade Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Sandglass ett samtal om rapporten i Belgrad, Serbien, där kvinnorättsaktivister från olika delar av Balkan deltog.

Sara Duarte från Stiftelsen Expo delar med sig av några reflektioner efter samtalet:

”Att lyssna på och diskutera hoten mot kvinnor och kvinnors rättigheter från nationalistiska och rasistiska organisationer – tillsammans med forskare och aktivister från Serbien, Kroatien och Bosnien-Hercegovina i Belgrad – gav mig ett viktigt perspektiv. Inte minst i ljuset av den nuvarande situationen i Sverige, där ett rasistiskt och nationalistiskt parti just lyckades fälla regeringens budget, vilket kan medföra nyval i Sverige i början av nästa år.

I Serbien är nationalismen en ingrediens i all politik, och det finns inte ett enda etablerat parti som inte vid ett eller annat tillfälle spelar på vikten av ”nationella värderingar”. Jag tror att vad vi behöver lära oss i Sverige är att nationalistiska ideal har varit och är fortfarande på sätt och vis mainstream även i vårt land (liksom i Europa i stort). Och att nationalistiska partier i marginalen spelar på det här bredare stödet för nationalistiska ideal för att öka sitt stöd och sprida sin etnocentrism, xenofobi samt antifeministiska och homofobiska politik.

Många av deltagarna uttryckte ett behov av att hitta fler allierade, fortsätta lära sig mer samt arbeta tillsammans för att bättre kunna stå emot de här krafterna. Jag tror det är nödvändigt att vi fortsätter att göra det.”

Sara Duarte tillsammans med Bojana Veselinovic och Zlatiborka Popov-Momcinovic. Foto: Sandglass

Karin Råghall.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter