Vi träffar Alesia Rudnik från Sveriges Belarusier för att laga de klassiska belarusiska pannkakorna draniki och prata om varför oppositionspolitiker och journalister fängslas i Belarus, och vad du kan göra för att stötta dem.
Kan du räkna upp några vanliga tecken på att land är en diktatur? Vi hjälper dig gärna: ofria val, begränsad yttrandefrihet, avsaknad av fri media och att hamna i fängelse för sina åsikters skull är vanliga tecken på att ett land är en diktatur.
Belarus har sedan Sovjetunionens upplösning ofta fått bära titeln ”Europas sista diktatur”. Det återstår att se om det är den sista. En av anledningarna till att Belarus fått bära den här titeln är för att landets president Aleksandr Lukasjenko som valdes till president 1994 och som med översvallande majoritet valts om sex gånger, nu senast under 2020.
Pandemiåret 2020 blev inte vanligt valår för Lukasjenko-regimen - istället bröt det ut enorma, aldrig tidigare skådade demonstrationer ut i samband med valet. Folk hade helt enkelt fått nog, det osynliga kontrakt som burit upp det belarusiska samhället, där de flesta accepterat inskränkta friheter mot trygghet och relativt ekonomiskt välstånd bröts i och med pandemin och regimens ovilja att göra något för att hjälpa landets invånare. Lukasjenko själv hävdade till och med in i det längsta att det inte fanns någon i Belarus som smittats av Covid-19.
Innan valet 2020 räknade man med att Belarus hade 24 politiska fångar. Efter valet, när över en halv miljoner människor tog till gatorna i protest mot valfusket och regimen så har fängelserna svämmat över av vanliga människor som arresterats för att ha protesterat och engagerat sig i valet. Idag erkänns över 1500 personer som politiska fångar i Belarus. Bland dem finns Maryia Kalesnikava som inför valet arbetade med Viktar Babarykas presidentkampanj, Youtubern och presidentkandidaten Siarhej Tsichanoŭski och Nobels fredspristagaren Ales Bjaljatski.
Sen 2020 har dessutom uppemot 50 000 personer dömts av det belarusiska rättsväsendet på grund av protestdeltagande i samband med valet.
Allt går alltså i fel riktning – och därför är det viktigare än någonsin att vi uppmärksammar och stöttar de personer och organisationer som varje dag riskerar sin hälsa och frihet för våra mänskliga rättigheters skull.
Så lagar du draniki
Inköpslista:
- 5 medelstora potatisar
- 1 lök
- 1 ägg
- 3–4 matskedar mjöl
- 1 tesked salt
- Några drag med pepparkvarnen
- Olja eller smör att steka i
- Tillbehör
- Färska örter som dill och persilja och en klick smetana eller crème fraiche
Hur gör jag?
1. Riv potatis och lök på ett rivjärn. Pressa ut överflödig vätska ur potatisen och lägg sedan tillsammans med löken i en bunke.
2. Knäck i ägget. Häll i mjöl, salt och peppar och blanda till en smet. Smeten ska vara kladdig och lös men inte rinnig. Tillsätt mer mjöl om smeten känns för vattnig.
3. Värm upp olja eller smör i en stekpanna. Klicka ut smeten i pannan, ungefär som plättar och platt till på toppen.
4. Stek tills plättarna fått fin färg på båda sidorna. Servera med smetana eller crème fraiche och färska örter.