Världen av Kvinna till Kvinna

”Kvinnors röster får allt mindre genomslag”

På internationella kvinnodagen 2019 demonstrerade Foundation United Women Banja Luka för kvinnors rättigheter. Aleksandra Petric bar en vit skylt med budskapet: "Feminism: Den radikala uppfattningen att kvinnor är människor". Foto: Gorica Ivic

Vilken var den största framgången i arbetet för kvinnors rättigheter i Bosnien-Hercegovina 2019? Aleksandra Petric, generalsekreterare för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Foundation United Women Banja Luka, blickar tillbaka.

Aleksandra Petrics pigga, bruna ögon lyser stolt när hon berättar om lagförändringen som hennes organisation ser som fjolårets största framgång i arbetet för kvinnors rättigheter.

– Ända sedan 2005 har vi och kvinnorörelsen arbetat för att våld i hemmet alltid ska betraktas som ett brott, och dömas därefter. Hittills har lagstiftningen varit sådan att våld i hemmet i vissa fall klassats som en ringa förseelse eller ringa brott, likt trafikbrott. Så lagförändringen är en stor framgång!

Lagförändringen träder i kraft i maj 2020, och den medför också väsentliga förbättringar för kvinnor som utsatts för våldtäkt och andra övergrepp i Bosnien-Hercegovina.

Vilken var den största utmaningen för din organisation under 2019?

– Under 2019 blev det allt svårare för oss att hitta finansiering för arbetet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Vi är beroende av internationellt stöd men dessvärre minskar stödet för kvinnors rättigheter, både från EU och andra givare. Det här är ett problem som delas av kvinnorättsorganisationer i hela regionen, säger Aleksandra.

Vilken är den största utmaningen framåt?

– Det finns flera stora utmaningar. Vi ser framför allt en negativ trend kring hur det offentliga utrymmet för gräsrotsorganisationer som arbetar för kvinnors rättigheter minskar, såväl i Bosnien-Hercegovina som i hela regionen. Vi kan se att kvinnorättsorganisationernas gemensamma röst vad gäller att driva på politisk förändring och hållbar utveckling för kvinnors rättigheter får allt mindre genomslag.

Ett annat problem, berättar Aleksandra, är att myndigheterna i Bosnien-Hercegovina fortsätter att betrakta kvinnorättsorganisationer som tjänsteleverantörer snarare än samarbetspartners vad gäller att driva arbetet för kvinnors rättigheter framåt i praktiken.

Aleksandra Petric driver arbetet för kvinnors rättigheter framåt i Bosnien-Hercegovina. Foto: Ida Svartveden / Kvinna till Kvinna

 Kvinna till Kvinna har arbetat i Bosnien-Hercegovina sedan 1994 och stöttar flera av landets kvinnorättsorganisationer, däribland Foundation United Women Banja Luka.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter