nyhet av Kvinna till Kvinna

"Kvinnors rättigheter handlar inte om välgörenhet"

Nadia Shamroukh, chef för Jordanian Women's Union, vill öka förståelsen för feminism bland kvinnorättsaktivister i Jordanien. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall
I ett land där debatten om kvinnors rättigheter är starkt begränsad, går Jordanian Women’s Union (JWU) sin egen väg. De utbildar unga kvinnor om feminism och sekularisering med målet att skapa unga ledare som kan utmana kvinnoförtrycket på allvar.

Nadia Shamroukh verkar otålig. Hon har arbetat mot diskrimineringen av kvinnor i Jordanien större delen av sitt liv, men ser mest plåster på såren.

– Kvinnors rättigheter handlar inte om välgörenhet. Det räcker inte att öppna en jourtelefon för misshandlade kvinnor – vi måste ta tag i problemets grundläggande orsaker, säger hon.

Översatte feministiska texter

Några år tidigare hade Nadia Shamroukh och hennes närmsta kollegor börjat inse att många medlemmar i deras egen organisation, JWU, inte kände till vad feminism egentligen handlar om.

– Flera av våra medlemmar förknippade feminism med lesbiska, eller tyckte att det var ett amerikanskt påhitt. Då startade vi en ettårig utbildning om feminism inom organisationen. Vi började också översätta feministiska texter till arabiska, säger hon.

Feminismen är viktig för JWU.

– JWU startades av vänsterfeminister. Än i dag anser vi i JWU att en samhällsförändring inte kan uppnås utan jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Nadia Shamroukh.

Hon tillägger att JWU inte är kopplat till något politiskt parti. På nittiotalet bestämde medlemmarna att politiska partier inte hade något i JWU att göra.

Tanken med utbildningarna är att de unga kvinnorna ska få en ordentlig teoretisk grund att stå på i sitt arbete för kvinnors rättigheter. JWU hoppas också att en ökad förståelse för feminism ska göra att fler kvinnoorganisationer vågar utmana traditionella familjestrukturer, som ligger till grund för att exempelvis barnäktenskap och hedersrelaterade mord till viss del är socialt accepterade.

Sekularisering känsligt ämne

På ett liknande sätt ordnar organisationen utbildningar om fördelarna med en sekulär stat, vars lagar inte bygger på religiösa värderingar. Men att prata om sekularisering är känsligt.

– Även inom JWU är det ett laddat ord. I stället för att säga rakt ut att vi vill ha en sekulär stat, pratar vi om en civil stat.

När Nadia Shamroukh kom i kontakt med JWU arbetade hon först som volontär i tolv år. Idag är hon ordförande. Hon har tidigare även varit aktiv i politiska partier, men upplevde inte det inte fanns något verkligt utrymme att påverka samhället.

– I JWU känner jag mig mer fri. Jordanien är ett svagt land med en ofullständig självständighet, där även partierna är svaga och ofta elitistiska.

Verkligt skydd mot våld saknas

JWU, som bildades 1945, har länge arbetat mot våld mot kvinnor. De driver skyddade boenden, jourtelefoner, ger kvinnor rättsligt stöd och håller utbildningar om kvinnors rättigheter.

Har du sett några förbättringar vad gäller våld mot kvinnor genom åren?

– Inte om vi ser till lagen. Det är därför JWU arbetar för att familjelagen ska bli civilrättslig i stället för att styras av religiösa värden. Fortfarande anses män ha rätt att slå sina fruar, och en kvinna kan bli satt i fängelse för att bli ”skyddad” från mannens övergrepp. Även om det börjar bli fler som pratar om misshandel som något som man inte bör acceptera, finns det ännu inte något verkligt skydd för kvinnor.

Vad ger dig hopp?

– Människorna jag jobbar med. Varje dag ser jag förändringar ske. Till exempel var en av våra kollegor tidigare vår klient. Hon hade blivit bortgift som barn, gått igenom en skilsmässa och blivit fråntagen sina barn. Vi hjälpte henne att börja studera på universitetet – nu är hon utbildad och arbetar här hos oss, säger Nadia Shamroukh.

Den arabiska våren ser hon som en annan ljuspunkt.

– För mig är revolutionen fortfarande vid liv. Revolutionen drev ut all skit vi hade i samhället – på ytan. Men vi har ännu inte lyckats ta makten, den finns hos de religiösa ledarna.

Har du fortfarande hopp om att saker ska förändras till det bättre?

– De kommer att förändras! Jag hoppas inte, det kommer att ske. Det är lättare att föra fram feministiska och sekulära värderingar och vi är mer taggade än någonsin, säger Nadia Shamroukh.

Taggar

Jämställdhet