nyhet av PMU

Kvinnors drömmar fokus i årets vårkampanj

Sandra fick kraft att drömma nya drömmar, efter att de gamla slagits i spillror. Foto: Simon Klose.

Idag på internationella kvinnodagen drar PMU:s vårkampanj ”Mod att drömma nya drömmar” igång. Genom kampanjen fortsätter vi vår insats med att ge vård till kvinnor som utsatts för sexuellt våld i DR Kongo och ger dem möjlighet att drömma nya drömmar, när gamla drömmar slagits i spillror.

Även om mina gamla drömmar har krossats så finns det andra, nya drömmar att förverkliga. Jag är inte längre rädd för framtiden. Jag vill vara en del i att bygga det nya Kongo, säger Sandra.

Hon är huvudperson i årets vårkampanj. Som 16-åring blev Sandra våldtagen och utstött av grannarna. Det var först när hon kom till det PMU-stödda Maison Dorcas och träffade andra kvinnor som delade liknande berättelser, som hon kunde börja bearbeta det som hänt och fick ny kraft att orka leva.

I filmen "Jag har också en dröm" där artisten Jason "Timbuktu" Diakité, besöker DR Kongo, får du höra när Sandra berättar sin historia och rappar hopp och framtidstro tillsammans med Timbuktu.

PMU lanserar nu också filmen "Mod att drömma nya drömmar", som gjorts i samarbete med Lions. Filmen är en minidokumentär om PMU:s arbete på Panzisjukhuset och Maison Dorcas och ger en mer ingående bild av situationen för överlevarna och den vård de får efter våldtäkten. Mellan 1999 och 2015 fick mer än 40 000 patienter vård efter våldtäkt genom Panzisjukhusets verksamhet. Majoriteten av dem är kvinnor och flickor.

Genom det stöd PMU gett genom åren har man sett hur kvinnor som Sandra gått från att vara sårade och sargade efter övergreppet, till att stå upp för sina rättigheter och ha tro inför framtiden.

- Jag tror att detta lands framtid finns i Kongos kvinnor. De är mycket starka, trots att de tvingats gå igenom hemska saker. Det ger mig hopp inför framtiden, säger chefsläkaren på Panzisjukhuset, Denis Mukwege.

Taggar

Jämställdhet
Annons