nyhet av Kvinna till Kvinna

Kvinnoorganisation kräver stopp för sexuella trakasserier på universitet

Azza Kamel och hennes organisationen ACT har startat ett samarbete med Kairo-universitet mot sexuella trakasserier. Foto: Kvinna till Kvinna/Lena Wallquist.
När en kvinna vid Kairo-universitetet i Egypten blev sexuellt trakasserad av en grupp studenter på campus, beslöt kvinnorättsorganisationen ACT att gripa in. Nu ska de utbilda universitetets studenter om kvinnors rättigheter.

Enligt den egyptiska nyhetssajten ahramonline omringade en grupp manliga studenter kvinnan, misshandlade henne verbalt och fysiskt samt försökte slita av hennes kläder. Universitetets administrativa chef antydde i sitt första uttalande om incidenten att kvinnan hade provocerat fram attacken genom att bära ”olämpliga kläder”, en kommentar han senare tog tillbaka.

Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation ACT (Appropriate Communication Techniques for Development) initierade under 2012 kampanjen ”I saw harassment”, för att motverka det utbredda problemet med sexuella trakasserier mot kvinnor på offentliga platser.

Sexuella trakasserier i Egypten

Enligt en studie av UN Women från 2013 uppgav 99% att de utsatts för någon form av sexuella trakasserier, allt från mindre incidenter till våldtäkt. Studien baserades på intervjuer med hundratals kvinnor i 7 av Egyptens 27 provinser.

Idag finns ingen lag som specifikt kriminaliserar sexuella trakasserier. Polisanmälningar brukar rubriceras som hedersbrott, överfall mot en kvinna eller oanständigt uppträdande i offentligheten. Två lagförslag har lagts fram, men inget har antagits.

Initiativet ”I saw harassment” grundades i oktober 2012, för att dokumentera sexuella övergrepp och öka medvetenheten om frågan.

När ACT hörde om händelsen kontaktade de universitetet, och i söndags undertecknade de båda ett samarbetsavtal, som innebär att ACT får hålla möten för studenter för att öka deras medvetenhet om sexuella trakasserier. Det kommer också att ge ACT möjlighet att följa upp och dokumentera fall av sexuella trakasserier på campus.

– Vi kommer att informera om hur sexuella trakasserier i dag ses som ett brott och om kvinnors mänskliga rättigheter. Vi ska även utbilda flickor om hur man anmäler trakasserier. Under mötena vill vi också ta upp hur man kan arbeta för en lag som specifikt kriminaliserar sexuella trakasserier, säger Azza Kamel, ordförande för ACT.

En viktig del i projektet är också att locka män och pojkar att bli volontärer för ”I saw harassment”.

Har du hört talas om tidigare trakasserier på Kairo-universitetet?
– Ja , i mitten av 2012 blev en kvinnlig student på tandläkarskolan sexuellt trakasserad av en student på campus. Hon var modig och såg till att förövaren greps. Professorer försökte övertala henne att inte anmäla vad som hade hänt till polisen, men hon vägrade lyssna på dem, och förövaren dömdes till en månads fängelse, säger Azza Kamel.

Ida Svedlund

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter