nyhet av Diakonia

"Kunskap är makt"

16-åriga Ripu Akther kämpade hårt för att slippa gifta sig. Nu arbetar hon för att förändra samhällets attityder till barnäktenskap.

Det är sextonåriga Ripu Akther i Bangladesh som säger orden ovan.

– Jag vill sprida utbildningens ljus överallt i min by, lägger hon till. Jag drömmer om att bli en bra lärare. Min by ligger avsides och få människor här har utbildning, de flesta kvinnor kan inte läsa. Därför vill jag bli lärare och utbilda andra.

Vägen hit har varit allt annat än enkel för Ripu. Hennes familj är precis som de flesta i byn konservativ och möjligheten för flickor att få utbildning är små.

Ripus bror, som är familjens överhuvud, planerade för Ripus bröllop när hon bara var 16 år. När Ripu protesterade bestämde brodern att bröllopet skulle ske bara tre dagar senare och höll ständig uppsikt över Ripu så att hon inte skulle kunna rymma.

Berättade om broderns planer

I den här svåra situationen mindes Ripu ett möte som organisationen Gender Development Forum hållit, där hon lärt sig att lägsta tillåtna ålder för giftemål är 18 år. Lyckligtvis hade hon telefonnummer till organisationens medlemmar som hon kontaktade och berättade om broderns planer för henne.

När familjen sen fick besök av organisationens medlemmar blev hennes bror först upprörd, men de stod på sig och lyckades till slut övertyga honom att ställa in bröllopet.

En räddad frihet ger ringar på vattnet

– Nu fortsätter jag min utbildning, berättar Ripu. Jag drömmer om en ljus framtid.

Men berättelsen slutar inte där. Ripu har nu blivit så engagerad i frågan att hon sprider information för att ändra attityder i samhället om barnäktenskap och flickors rätt till utbildning.

– Barnäktenskap är dåligt för mig, men också för andra flickor. När en flicka gifter sig måste hon sluta sin utbildning, det förstör hennes hälsa, ökar risken att dö i barnsäng och att drabbas av andra fysiska problem. Så jag har bestämt mig för att hjälpa varenda flicka att slippa giftas bort.

Öppna möten om jämställdhet och juridik

Behoven av engagemang i frågan är enormt – 59 procent av alla flickor i Bangladesh gifts bort innan de fyllt 18 år. Diakonias samarbetsorganisation började 2016 med öppna möten i samarbete med organisationen Gender Development Forum, där de ökar kunskaperna om jämställdhet mellan könen, kvinnors rättigheter, familjejuridik och riskerna med barnäktenskap.

Taggar

Jämställdhet
Annons