nyhet av Amnesty International

Kina: Tortyr på export

Många kinesiska företag säljer utrustning för att förhindra rörelsefriheten. Foto: © Robin Ballantyne.
Kinas blomstrande handel med tortyrredskap och polisutrustning bidrar till människorättskränkningar runt om i Afrika och Asien, avslöjas i en ny rapport från Amnesty International och Omega Research Foundation.

Enligt rapporten: China's Trade on Tools of Torture and Repressionhar antalet företag som är involverade i denna verksamhet vuxit från 28, för tio år sedan, till över 130 idag. 

En del av de produkter som marknadsförs som - elchocksbatonger, spikbatonger och extra tunga fotkedjor - är såväl grymma som inhumana och borde omedelbart förbjudas. Annan utrustning - som kan ha en legitim användning under särskilda förhållanden - till exempel tårgas och kravallutrustning, exporteras från Kina till länder där det finns en stor risk att de används för grova människorättskränkningar.

- Denna handel, som orsakar så stort lidande, blomstrar på grund av att de kinesiska myndigheterna inte har gjort något för att försöka stoppa exporten av dessa vidriga produkter eller för att hindra att kravallutrustning, avsedda för polisbruk, hamnar i händerna på dem som är ökända för människorättskränkningar, säger Patrick Wilken, utredare på Amnesty International.

Kina är det enda landet som säljer batonger försedda med spikar. Batongerna är särskilt avsedda för tortyr. Sju kinesiska företag gör öppen reklam för dessa produkter för export. Enligt uppgift har sådana batonger använts av polis i Kambodja och även sålts till militären i Nepal och Thailand. 

Rapporten avslöjar även att 29 kinesiska företag exporterar elchocksbatonger som särskilt används för att utföra tortyr på känsliga delar av kroppen som; könsorgan, halsen, ljumskarna eller öronen, utan att lämna långvariga fysiska spår. 

Många kinesiska företag säljer utrustning för att förhindra rörelsefriheten, förutom hand och tum-klovar, även tunga fotkedjor och speciella stolar där fångar låses fast. Ett företag säljer särskilda halskedjor som kan leda till kvävning.

- Det finns ingen ursäkt för att sälja sådan utrustning, vars syfte i första hand är att användas som tortyrredskap. Tortyr är totalt förbjudet enligt internationell rätt och de kinesiska myndigheterna måste omedelbart införa ett förbud av både produktion och försäljning av sådana grymma och omänskliga redskap, säger Patrick Wilken.

Ett företag- China Xinxing Import/Export Corporation  - som säljer en mängd olika tortyrredskap, sa 2012 att de hade försäljning till 40 olika afrikanska länder och att handeln med Afrika uppgick till mer än 100 miljoner dollar. 

Kinesiska företag har även sålt kravallutrustning som använts i situationer då polis använt grovt övervåld. Ett exempel är Uganda där polisen slog till mot demonstranter med kinesisk utrustning, nio personer dödades och över 100 skadades.

Taggar

Mänskliga rättigheter