nyhet av Amnesty International

Kina: Straffet förlängt en femte gång för uigurisk ledare

Den obevekliga förföljelsen av den uiguriske ledaren Abdukiram Abduveli måste upphöra, säger Amnesty International i dag efter att Abdukirams straff förlängts en femte gång. Han har suttit fängslad dubbelt så länge än de 12 år han dömdes till 1990.

Abdukiram Abduveli, 59 år, har nu suttit fängslad dubbelt så länge än de 12 år han dömdes till 1990. Enligt hans familj har Abdukiram hungerstrejkat sedan mitten av februari i protest mot den femåriga förlängningen. Enligt hans familj är Abdukiram kritiskt sjuk på grund av hungerstrejken och behöver vård.

- De kinesiska myndigheterna förföljer Abdukiram Abduveli för att han vägrar sluta praktisera sin religion. Myndigheterna måste omedelbart förklara på vilka grunder de har förlängt straffet. De måste också se till att han omedelbart får vård, säger Anu Kultalahti, Amnesty Internationals Kinautredare.

Innan han greps hade Abdukiram rest runt i Xinjiangprovinsen för att förespråka religionsfrihet och yttrandefrihet för uigurerna sedan kineserna under 1980-talet började utsätta uigurerna för systematisk diskriminering och människorättsövergrepp. 1993 dömdes han för att ha "organiserat en kontrarevolutionär grupp", "spridit kontrarevolutionär propaganda" och "anstiftan till att störta makten".

När han skulle friges 2002 fick hans familj veta att straffet förlängts med tre år. Det hände igen 2005, 2008 och 2011. Endast en gång, 2009, har familjen fått en motivering till förlängningen. Abdukiram uppgavs ha vägrat ta till sig av utbildningen i fängelset, bett vid flera tillfällen, hungerstrejkat och har svurit och slagit andra fångar som fått i uppdrag att övervaka honom.

Uigurer diskrimineras i arbetslivet och utsätts för restriktioner i religionsfriheten och politisk marginalisering. Det har eldat på stämningen i Xinjiangprovinsen och lett till flera våldsamma sammandrabbningar mellan uigurer och säkerhetsstyrkor de senaste åren.

Svenska Amnesty agerar just genom månadens aktion för Abdukiram Abduveli.

Taggar

Mänskliga rättigheter