nyhet av Amnesty International

Kina: Dödsdömd friad efter sex år

Frigivningen av den dödsdömde fånge i Kina som kämpat sig genom sex år av rättegångar och överklaganden är ytterligare en påminnelse om nödvändigheten att omedelbart stoppa alla avrättningar och avskaffa dödsstraffet i landet, säger Amnesty International.

Nian Bin släpptes efter att domstolen i Fujian friat honom från anklagelserna att han "placerat ut farliga substanser" då bevisningen inte var stark nog.

- Frigivningen är ett tydligt exempel på varför dödsstraffet måste avskaffas och den ständiga risken att oskyldiga avrättas, säger Anu Kultalahti Amnesty Internationals Kinautredare. 

- Kinas rättssystem har svåra brister och detta fall visar upp många felaktigheter som behöver lyftas, till exempel anklagelser om tortyr. Det är upprörande att Nian Bin och hans familj har lidit genom sex långa år med ett ständigt hot om avrättning trots den uppenbara bristen på bevis.

Nian Bin anklagades för att ha förgiftat sina grannar med råttgift, vilket ledde till två små barns död och att fyra personer skadades. Nian Bin uppger att han blev torterad under polisförhören och tvingades erkänna. Sedan den första rättegången i februari 2008 har Nian Bin gått igenom tre överklaganden, Högsta domstolens omprövning och ytterligare tre rättegångar som beordrades på grund av bristen på bevis.

I oktober 2010 upphävde högsta domstolen dödsstraffsdomen med hänvisning till otillräckliga bevis. Trots det gick domstolen emot i Fuzhou högsta domstolen och dömde åter Nian Bin till döden i en ny rättegång i november 2011. I juli 2013 inleddes ännu en rättegång och först i dag kom domen.

- I det här fallet har slutligen ett stort misstag kunnat undvikas, men Nian Bin och hans familj hade inte behövt gå igenom en lång process med flera rättegångar om domstolen i Fuzhou hade tagit hänsyn till högre domstolars upprepade konstateranden att det inte fanns tillräckligt med bevis, säger Anu Kultalahti.

Bakgrund

Kina fortsätter att avrätta fler människor än resten av världen tillsammans under stort hemlighetsmakeri. Myndigheterna vägrar släppa statistik över avrättningarna. Dödsdomar utfärdas ofta efter orättvisa rättegångar där tortyr använts för att tvinga fram erkännanden och vid brott som narkotikasmuggling eller ekonomiska brott. Amnesty motsätter sig dödsstraffet i alla former, utan undantag, oavsett brott, förövare, eller metod som används vid avrättningen.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons