Jemen: Vartannat barn under 5 år kan vara under­närt vid årets slut

Rayan, 3 år, förlorade sin arm när hans hem bombades i Aden, Jemen. ”Han var i köket för att dricka ett glas vatten när det hände,” berättar mamma Amina. ”Vi sprang ut med honom och då blev huset träffat igen.” Rayans föräldrar berättar att han har ont varje dag, och en kronisk luftvägsinfektion på grund av allt bråte där de bor. De håller Rayan hemma och försöker skydda honom när läget nu förvärras alltmer i Aden. ”Allt Rayan vill ha är fred.” Foto: © UNICEF/Alzekri
Världen

Mitt under corona­pandemin riskerar miljon­tals barn i Jemen att hamna på gränsen till svält. Det visar en ny rapport från UNICEF. Hjälp­arbetet är extremt under­finansierat och många insatser kommer snart att behöva avslutas om inte mer pengar kommer in, något som innebär fruktans­värda konse­kvenser för barnen.

Rapporten Yemen five years on: Children, conflict and COVID-19 visar hur coronakrisen kan få förödande konsekvenser för barnen, som efter fem år av konflikt redan lever under omänskliga förhållanden:

  • Antalet barn som lider av undernäring kan öka med 20 procent innan året är slut. Det skulle innebära att nästan vartannat barn under fem år kommer drabbas (totalt 2,4 miljoner barn). 
  • Andelen barn under fem år som riskerar att dö av orsaker som går att förhindra, kan komma att öka med 28 procent.
  • Stängda skolor gör att 7,8 miljoner barn går miste om sin utbildning 
  • När barn inte kan gå i skolan ökar också riskerna för barnarbete, barnäktenskap och att barn utnyttjas av väpnade styrkor.

Vad händer om inte mer pengar kommer in?

  • Redan från slutet av juli kan det livsviktiga arbetet med att ge barn rent vatten och sanitet upphöra. 
  • Mot slutet av augusti riskerar 23 500 akut undernärda barn att dö, och fem miljoner barn kommer inte att kunna få vaccin mot dödliga sjukdomar.
  • 19 miljoner människor kan helt förlora tillgången till vård, varav en miljon är gravida och ammande kvinnor och deras barn.

Vad gör UNICEF?

Vi samarbetar med Världshälsoorganisationen WHO och myndigheterna i Jemen för att ge barnen livräddande hjälp. Vi kämpar bland annat för att:

  • Säkra att barnen får vård, skydd, rent vatten och sanitet, och möjlighet till utbildning.
  • Hindra spridningen av covid-19 i samhället genom att nå över 16 miljoner människor med livsviktig information, via tv, radio och sociala medier.
  • Rädda liv genom att utbilda 30 000 hälsoarbetare i hur man förebygger infektioner, samt leverera skyddsutrustning och hygienprodukter.

– UNICEF arbetar dygnet runt under extremt svåra förhållanden för att ge svårt utsatta barn den hjälp de behöver, men vi har bara en liten del av de pengar som krävs. Barnen i Jemen behöver fred och stabilitet. Innan det är ett faktum måste vi göra allt vi kan för att rädda liv och skydda deras barndom, säger Sara Beysolow Nyanti, chef för UNICEF i Jemen.

Ge en gåva nu så är du med och ser till att vi kan fortsätta rädda barn från undernäring, och leverera rent vatten och produkter som skyddar mot covid-19. Barnen i Jemen kan inte vänta.

Taggar

Katastrofer Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons