Det känns som om det var förra veckan som jag var på Sidas förberedande praktikantutbildning, och det känns som att det var igår jag satt på flyget från Stockholm på väg till Dar es salaam. Så mycket iver, tankar och funderingar!
Var skulle jag bo? Vem skulle plocka upp mig? Hur skulle min nya arbetsplats se ut? Hakuna Matata, nu är jag här!
Låt mig börja med att säga att Sauda är ett vanligt Tanzanianskt namn och mitt östafrikanska utseende förvirrar många här. De pratas engelska men så fort jag presenterar mig så byter personen från engelska till att tala Swahili med mig. Jag tycker att detta är både intressant och kul då jag märker hur folk är mer avslappnade gentemot mig och mitt utseende. Jag upplever att det ger mig möjligheten att ha intimare och mer avslappnade och öppnare möten.
En annan fördel är att jag får träna på mina grundläggande kunskaper i Kiswahili (som det egentligen heter). Under min första tid här kunde jag förstå kanske 15 procent% av en konversation, nu kan jag förstå 50 procent! Eftersom många antog, på grund av mitt namn och mitt utseende, att jag behärskade språket så hamnade jag i olika sociala sammanhang där konversationer förflöt utan att jag hängde med. Nu känns det däremot både tryggt och bra när det gäller språket!
”Under min första tid här kunde jag förstå kanske 15 procent% av en konversation, nu kan jag förstå 50 procent!”
Min första arbetsdag är ett levande exempel på hur mitt utseende skapar förvirring. Jag, tillsammans med mina två kollegor Shaweji och Goodluck, deltog på en workshop anordnat av Village Community Bank, VICOBAs. VICOBAs är en självfinansierad organisation som jobbar med verktyg för entreprenörskap, informationsspridning, folkbildning och ledarskap för förändring. Vi i United Nations Association of Tanzania (UNA Tanzania) var inbjudna för att föreläsa om den nya globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030), samt öka medvetenheten kring både målen och Afrikanska Unionen, AU. Workshopen hölls på Swahili, det mest utbredda språket i landet. Under workshopen fick jag ständigt påminna min översättare om att jag inte förstod vad som sades. Det slutade tack och lov med att jag fick en översättning av Devota Likokola, grundaren av VICOBA Sustainable Development Agency.
Devota Likokola är en kvinna med pondus. Alla i rummet vaknade till liv när hon började tala. Hon öppnade workshopen på ett väldigt pedagogiskt och inkluderande sätt. Devota förklarade hur viktigt det är att förstå vad Agenda 2030 innebär, för att på riktigt kunna vara med i genomförandet: ”Vi alla arbetar på något sätt inom ramen för Agenda 2030 utan att veta om det”.
Min kollega Goodluck, som är projektassistent för Agenda 2030 och mänskliga rättigheter, avslutade workshopen med att påminna om mottot för Agenda 2030: ”No one get’s left behind”.
”Vi alla arbetar på något sätt inom ramen för Agenda 2030 utan att veta om det”.
Hittills har mina arbetsuppgifter under praktiken varit att skriva olika projektansökningar och mötesrapporter, planering av kommande projekt och besök hos potentiella samarbetspartners. Jag samarbetar mest med min kollega som är kommunikations- och hållbarhetsansvarig. Det fungerar väldigt bra, inte minst under internationella fredsdagen då vi anordnade aktiviteter och intervjuer om fred med kvarterets invånare.
Dar es Salaam är den största staden i Tanzania vilket innebär att det finns otroligt mycket att uppleva och se. Tack vare mina underbara vänner hemma i Sverige med rötter i Tanzania har jag redan upplevt mycket utanför själva praktiken. Jag har bland annat firat den muslimska högtiden eid al-Adha där muslimer från hela världen firar den årliga vallfärden till Mecka. Tiden flyger! Tänk att det redan gått en månad. Jag trivs så otroligt bra här, både på min praktikplats och mitt boende.
Sauda
Internationell praktikant i Tanzania