nyhet av Amnesty International

Israel/Gaza: Allt fler belägg för avsiktliga attacker mot sjukhus

Amnesty kräver att attacken mot ett sjukhus i Gaza skall utredas. Foto: cc Flickr Dale Spencer
Amnesty International kräver en omedelbar och oberoende utredning efter uppgifter om att Israeliska försvarsstyrkor avsiktligt attackerat sjukhus och sjukvårdspersonal i Gaza. Attackerna har dödat sex läkare, säger organisationen efter att ha släppt oroväckande vittnesmål från läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal som arbetar i området.

- De upprivande beskrivningarna från ambulansförare och läkare av den totalt omöjliga situationen de arbetar i, där bomber och kulor dödar och skadar deras kollegor när de försöker rädda liv, målar upp en grym bild av verkligheten Gaza, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 

- Än mer oroande är uppgifter som hopar sig om att israeliska armén har attackerat sjukvårdsinrättningar och personal. Den typen av attacker är absolut förbjudna enligt folkrätten och kan innebära krigsbrott. Det bidrar till våra argument om att situationen måste hänskjutas till Internationella brottmålsdomstolen.

Sjukhus, läkare och ambulanspersonal, även de som försökt evakuera skadade i attacker, har utsatts för attacker sedan 17 juli.

Vissa sjukvårdsteam har hindrats från att ta sig fram till kritiska områden överhuvudtaget och det har lämnat hundratals civila skadade utan tillgång till livsviktig sjukvård och hela familjer utan hjälp att transportera bort sina anhörigas kroppar.

Jaber Khalil Abu Rumileh, som övervakar ambulansservicen för Al-Aqsasjukhuset, berättade för Amnesty om beskjutningen av sjukhuset den 21 juli som varade i en halvtimma.

- Klockan var tre på eftermiddagen och jag arbetar på akuten. Jag hörde bomber och sjukhuset skakade. Bomben träffade fjärde våningen, där förlossningsavdelningen ligger. Folk var livrädda, patienter sprang ut och läkare kunde inte ta sig in för att hjälpa de skadade eller ta ut de döda. Sedan träffades tredje våningen och fyra människor dog. Jag såg en av kvinnorna komma springandes med barnet hon just fött. Några kvinnor födde barn under attacken.

Mohammad Abu Jumiza är hörselskadad efter att ha drabbats av huvudskador i en attack som ägde rum när han körde skadade i sin ambulans i Khan Younis 24 juli. 

- Vi var på väg tillbaka från Nassersjukhuset och vi körde med sirener och blåljus som vanligt. Ambulansen var tydligt märkt. Doktorn, sjuksköterskan och jag bar uniformer. När vi närmade oss universitetet hörde jag en explosion precis bredvid oss och fram- och bakrutorna föll ut. När jag svängde träffades vi en andra gång, sedan en tredje. Vid den fjärde träffen förlorade jag kontrollen och vi krockade så vi sprang ur bilen och tog skydd i en byggnad. Ytterligare två missiler sköts och några skadades.

Läkaren Bashar Muran, chef för palestinska Röda halvmånens akut- och ambulansenhet säger att sedan konflikten startade har minst två av deras ambulansförare dött, minst 35 har skadats och 17 fordon har tagits ur trafik efter attacker av israeliska armén.

- Våra ambulanser attackeras ofta trots att de är tydligt markerade och har skyltar som visar att de är ambulanser. Armén borde kunna urskilja från luften att det är ambulanser de skjuter på, säger han.

Sjukhusen i Gaza lider också av bränslebrist, strömavbrott, otillräcklig vattenförsörjning och brist på nödvändiga mediciner och sjukhusutrustning. Förhållandena har varit dåliga under Israels sjuåriga blockad men förvärrats av de nuvarande stridigheterna.

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter