nyhet av Amnesty International

Irak: Civila som flytt strider desperata efter humanitär hjälp

Hundratals civila från Sinjar och närområden saknas och fruktas vara döda eller kidnappade, samtidigt som tiotusentals sitter fast utan grundläggande förnödenheter i ett bergsområde söder om staden, skrive Amnesty i ett pressemeddelande.
Irakier som flytt våldsamheterna i den nordvästra delen av landet måste omedelbart få tillgång till humanitära insatser. Det säger Amnesty International efter att tiotusentals civila flytt staden Sinjar och närliggande områden efter en attack av "Islamiska staten i Irak och Syrien", ISIS.

Hundratals civila från Sinjar och närområden saknas och fruktas vara döda eller kidnappade, samtidigt som tiotusentals sitter fast utan grundläggande förnödenheter i ett bergsområde söder om staden. Många av de drabbade tillhör minoritetsgruppen Yezidi.

- De strandsatta människorna riskerar inte bara att dödas av ISIS, de lider också av brist på vatten, mat och mediciner. De är i desperat behov av humanitära insatser, säger Donatella Rovera, Amnestys utredare, som för nuvarande befinner sig i norra Irak. 

- Vi uppmanar världssamfundet att förse humanitära insatser till området samtidigt som de kurdiska och irakiska myndigheterna måste göra allt i sin makt för att se till att den mycket behövliga hjälpen kommer fram och skydda de civila från ytterligare attacker.

Bergsområdet dit människor flytt sedan ISIS startade sina attacker 2 augusti är nu omringat av den väpnade gruppen. ISIS har kidnappat eller dödat över 30 medlemmar från två familjer i byn Khana Sor, nordväst om Sinjar och nära gränsen till Syrien, berättade en släkting till familjerna för Amnesty. 

- De dödade 15 män och tog kvinnorna och barnen. Vi vet fortfarande inte vad som hände med dem, var de är eller om de lever eller är döda, sade han. 

En yezidikvinna som flydde från byn Tal al-Banat berättade för Amnesty att hon är orolig att hennes saknade son Hsein Buqu, en 45-årig trebarnsfar, har dödats eller kidnappats. 

- Vi har inte hört någonting av honom sedan vi flydde för tre dagar sedan. Om han levde och mådde bra skulle han kontaktat oss, sade hon.

Yezedierna har länge varit förföljda på grund av sin religion och tillsammans med kristna och andra minoriteter i Irak är de sårbara för attacker sedan ISIS tog kontroll över delar i nordvästra Irak i juni. 

I nuläget är det omöjligt att få tillgång till områden som är under ISIS kontroll och där väpnade strider pågår mellan ISIS och kurdiska peshmergastyrkor. Det är därför svårt att ta del av och bekräfta information under exakt vilka omständigheter individer och familjer har försvunnit. Många sitter isolerade utan elektricitet och kan inte kommunicera med släktingar eller världen utanför. 

Kurdistans regionala regering har också hindrat flyktingar från att söka skydd i områden i irakiska Kurdistan som städerna Erbil och Dohuk. 

- Den svåra situationen för människorna som hamnat mitt i stridigheterna blir mer och mer desperat och alla parter i konflikten måste se till att civila befinner sig i säkerhet, säger Donatella Rovera.

- Bland annat måste Kurdistans regionala regering se till att flyktingar får tillgång till alla områden under deras kontroll.

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter Flykt & migration