av IOGT-NTO-rörelsen

IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete 2015

nyhet

Under året har vi tillsammans med våra samarbetsorganisationer nått en rad framgångar. Vi tar steg efter steg för att minska de skador som alkohol och andra droger orsakar människor i världen. Listan på höjdpunkter är lång och ändå är det bara ett axplock av resultat.

Sverige

IOGT-NTO-rörelsens påverkansarbete för belysa alkoholens roll som ett hinder för global utveckling, kröntes 2015 med en större konferens med internationella experter och en bred representation från ca 50 st civilsamhällesorganisationer. Dagen blev mycket intressant och ökade kunskapen om hur alkohol påverkar fattigdom, miljö, jämlikhet och hälsa, samt vad vi kan göra åt det. Vi ser att medvetenheten om alkoholens roll för utveckling ökar.

Kenya

Genom ett unikt samarbete med organisationen Femina nåddes 2015 ca 4 miljoner kenyanska ungdomar av information om kopplingen mellan alkohol och mäns våld mot kvinnor. Femina publicerar populära magasin, har en TV-show, radioprogram och ungdomsklubbar över hela landet. Efter att IOGT-NTO-rörelsen gett Feminas personal utbildning kring alkoholfrågan, lyfte de temat i sina kanaler, bland annat i tv-programmet ”Döttrarnas styrka”. Femina, och vi, är väldigt nöjda med samarbetet.

Bosnien

Ungdomsorganisationen CEM i Travnik i Bosnien & Hercegovina har påbörjat ett arbete med att nå ut till de mest utsatta barnen i samhället – de som kommer från familjer med missbruk, våld eller socialt utanförskap. Genom initiativet ”Storebror och storasyster” tränar de unga ledare som tar med barnen på fritidsaktiviteter. Målet är inkludering, ökad trygghet och glädje inte bara för de utsatta barnen, utan för hela samhället. Nästa år får ännu fler barn delta.

Kambodja

I november i år genomfördes en uppmärksammad ungdomsriksdag i Kambodja. Ett hundratal studenter debatterade för en alkohollagstiftning och hur den bör se ut. Det finns idag ingen alkohollag i landet och problemen är stora, många dricker för mycket. Eventet fick mycket media och ungdomarnas röst kommer förhoppningsvis påskynda ett lagförslag. Våra samarbetsorganisationer KYA och PDP arbetar, på olika sätt, hårt för att få lagen på plats.

Sri Lanka

Valet i januari förde med sig stora förändringar för vår samarbetspartner ADIC. Den nya presidenten är inställd på att stärka det preventiva arbetet mot alkohol, tobak och andra droger och har bjudit in ADIC som experter. Resultaten är strålande. Redan i februari klubbade kabinettet igenom en ny alkoholpolicy, som ADIC var med och formulerade. I mars hölls ett högnivåmöte där politiker, forskare och civilsamhället beslöt att samarbeta närmare. Utöver sin roll som rådgivare till staten fortsätter ADIC sitt arbete med alkoholprevention på bynivå över hela Sri Lanka.

Serbien

Alkohol förekommer på hälften av alla ungdomsorganisationers aktiviteter i Serbien. Det vill vår partner CZOR ändra på. Genom sitt lobbyarbete har de fått med sig ministeriet för ungdomar och sport och i år har de startat ett nätverk för att få organisationerna att anta en alkoholpolicy. 33 organisationer har gått med!

Myanmar

Alkoholdrickandet ökar i snabb takt i Myanmar, och med det rapporterna om ökat våld mot kvinnor. Vi stödjer organisationen MCFB som tillsammans med ett juristnätverk har startat ett påverkansarbete för att synliggöra problemen och få till ett alkoholförebyggande arbete i provinsen Khaya. Provinsens guvernör ställer sig positiv och har tillsatt en avdelning för kvinnofrågor där även arbetet mot alkohol ska koordineras.

IOGT-NTO-rörelsens internationella avdelning

Under året har vi stärkt vårt arbete med miljö och klimat, och vi har tagit fram policyer för barnrättigheter, miljöpåverkan samt jämställdhet som ska genomsyra vår verksamhet.

Genom vårt informations- och påverkansarbete i Sverige har vi fört diskussioner om alkohol som utvecklingshinder i en rad fora, som på medlemsutbildningar, Mänskliga Rättighets-dagarna och på Global Alcohol Policy Conference. Vi anordnade en stor konferens med internationella gäster och vi har kommenterat på utkast till Sustainable Development Goals, den svenska CSO-strategin och PGU:n (politik för global utveckling). Vårt regionkontor i Östafrika (ROEA) har under året flyttat från Dar Es Salaam till Arusha för att minska kostnader och förbättra reselogistiken. Ungdomarna UNF:s globala utbildning ”Höjdaren” besökte det nya kontoret och samarbetspartners under hösten.

Samtliga förbund var med i årets Världens Barn-kampanj och trots en oro för minskad insamling, blev resultatet högt över förväntan. Hela 75 miljoner kronor samlades in av frivilliga i hela landet!

Följ oss på Facebook IOGT NTO Movement för att hänga med när det händer!

Taggar

Jämställdhet Hälsa