Internationella migrationsdagen

Volontär & Aktivism

Krig, förföljelse, fattigdom eller miljökatastrofer. Det finns många olika anledningar till att människor tvingas att fly från sitt hemland. Idag är det Internationella migrationsdagen, en dag som finns för att uppmärksamma och sprida information om de mänskliga rättigheterna för migranter.

Just nu är nära 60 miljoner människor på flykt i världen. Det är den värsta flyktingströmmen sedan andra världskriget. Människor som migrerar vill leva sina liv i trygghet och vara fria från diskriminering och de övergrepp som de från början flyr ifrån. Oavsett vad anledningen är till att någon flyr har alla människor mänskliga rättigheter som måste respekteras.

För att sprida information och utbyta erfarenheter om de mänskliga rättigheterna för migranter firas Internationella migrationsdagen varje år.

Den 18 december 1990 antog FN den internationella konventionen om migrantarbetares och deras familjemedlemars rättigheter. År 2000 utropade FN årsdagen av denna händelse till den Internationella migrationsdagen. Dagen är ett tillfälle för FN:s medlemsstater att uppmärksamma migranters rättigheter som rätten till ett värdigt liv och tillgången till sjukvård.

Så här kan du hjälpa till

Det finns många organisationer som samlar in pengar och anordnar volontäraktiviteter för flyktingar. Här är några tips på hur du kan påverka, engagera dig och hjälpa till.

Påverka politiker

Rädda Barnen kräver lagliga och säkra vägar till Europa. Skriv under för att inget barn ska behöva dö på medelhavet. 

Ställ dig bakom UNICEF:s krav på att Europas regeringar tar ansvar för barnen. Skriv under för barnen på flykt.

Engagera dig

Hos Amnesty kan du gå en grundkurs i asylrätt. Efter kursen kan du ansöka om att gå med i en av Amnestys försvarsgrupper eller bli flykting- och migrationssamordnare. 

Röda korset driver en kampanj för integration. Här kan du alltid volontärarbeta och göra skillnad. 

IM har många aktiviteter och mötesplatser för att de som kommer hit ska känna gemenskap och hitta vägar in i samhället. Du kan till exempel delta i Tala svenska-caféer eller göra en insats i projektet Move It, för ett öppnare och mer välkomnande föreningsliv. 

Erikshjälpen tipsar om hur du kan starta en insamling för att samla in pengar till barn på flykt. 

Hos Rädda Barnen kan du gå med i en lokalgrupp och hjälpa till med bland annat läxhjälp och språkträning eller vara med på träffar och i samtalsgrupper för nyanlända barn och ungdomar. 

Tillsammans med Studiefrämjandet kan du starta en studiecirkel för och med flyktingar i din kommun!

Läs också Globalportalens tidigare artikel om hur du kan hjälp dem på flykt. 
 

Taggar

Flykt & migration Mänskliga rättigheter
Annons