18 event på internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen: Vi tipsar om saker att göra den 8 mars. Foto: Unsplash
Volontär & Aktivism

Demonstrera, sjung dig hes tillsammans med Tina och Britney eller gå på en guidad visning om kvinnor i konsten. Globalportalen listar saker att göra på internationella kvinnodagen den 8 mars. 

Har du tips på fler saker som händer den 8 mars? Hör av dig!

Det här händer 8 mars – från norr till söder

Umeå

 • Demonstration med kvinnojouren

Välkommen att delta i en partipolitiskt oberoende demonstration tillsammans med kvinnojouren i Umeå. Demonstrationståget börjar på Renmarkstorget och slutar på Rådhustorget.
Plats: Renmarkstorget

Läs mer om eventet här!

Örnsköldsvik

 • 8 mars goes PechaKucha night – tema "Kvinnokraft”

Öviks kvinnoföreningar bjuder in till en kväll för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Det blir mingel, mat, utställare, livemusik och PechaKucha Night med rubriken Kvinnokraft. Du som besökare kommer att få möjlighet att träffa och samtala med Öviks kvinnoföreningar, mingla runt bland alla utställare samt köpa mat och fika som kommer att finnas till försäljning under hela kvällen.
Plats: House Be

Läs mer om eventet här!

Uppsala

 • Kvinnor och arbete

Vem är kvinnan som arbetare? Vad är kvinnoarbete? Hur har kvinnors arbete förändrats genom historien, och hur kommer det att se ut i framtiden? Clarté Uppsala välkomnar er på en kvinnokulturkväll med samtal, musik och konstutställning på Kulturhuset Leoparden.
Plats: Kulturhuset Leoparden

Läs mer om eventet här!

 • Fackeltåg

Den 8 mars arrangerar Uppsala tjej- och transjour ett fackeltåg för fjortonde året! Temat i år är ”Låt oss synas – Ta ansvar för tjejers utsatthet!".
Plats: Gamla torget

Läs mer om eventet här!

Stockholm

 • Brooklyn Sound: Cherrie, Bell, Lekaye och Ladieslove

Sugen på klubb? På den internationella kvinnodagen kommer Brooklyn Sound till Debaser i Stockholm med en helt kvinnlig line-up. De som artister som uppträder är Cherrie, BELL, Lekaye och Ladieslove.
Plats: Debaser Strand

Läs mer och köp biljett!

 • Kvinnohistorisk karaoke (med Fanny Svärd på under Bron)

Cher, Tina, Britney, Stevie, Kicki, Sade, Sinead, Mariah osv, osv… Missa inte när Stockholms kvinnohistoriska intar Rosa Rummet med kvinnohistorisk karaoke ledd av kvällens konferencier: nöjeskrönikören och poddaren Fanny Svärd.
Plats: Under Bron

Läs mer om eventet här!

 • Stockholms Women’s International Jazz Festival 2024

Årets festival är tillägnad artister från Iran och Afghanistan. Kvinnliga jazzmusiker som representerar kvinnliga röster i sina ursprungsländer, nu tystade av lagar men som kämpar för att bli hörda
Kvällen avslutas med "Bridges", en ny del av festivalen som syftar till att skapa samarbeten mellan svenska och internationella konstnärer.
Plats: Fasching

Köp din biljett här!

 • Kvinnodagen i baren

En helkväll i Teaterbaren med litteratursamtal om två nyutgivna titlar, politik, quiz, musik och fest.
Plats: Kulturhuset Stadsteatern

Läs mer och köp biljett här!

 • Hur jämställt är Sverige?

Kom och ät soppa, lyssna till föredraget ”Hur jämställt är Sverige?” med Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten och fira mässa. Lena Ag har arbetat med och drivit jämställdhetsfrågor i över 30 år. Hon har tidigare varit generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna.
Plats: Västerledskyrkan, Bromma

Läs mer här!

 • Hör henne

Damkören SALT presenterar traditionsenligt en konsert den 8 mars på internationella kvinnodagen. Konserten vill lyfta kvinnliga tonsättare och textförfattare. I år kommer till exempel texter av Selma Lagerlöf, Virginia Woolf och Karin Boye vara en del av repertoaren tillsammans med tonsättning och arrangemang av bland andra Johanna Thür och Mia Makaroff.
Plats: Ersta kyrka

Läs mer och köp biljett här!

 • Hur håller vi i om (jämställdhets)politiken spårar ur?

LO bjuder in till ett frukostseminarium som tar sig an framtidens jämställdhetsutmaningar. Hur bra kan det bli när facket och politiken samarbetar för ett jämställt Sverige?
Plats: Barnhusgatan 18

Läs mer och anmäl dig här!

 • Streetgäris 8 mars fest

Det blir tunga panelsamtal och lansering av FemTempen, underhållning i form av poesiuppläsning och självklart det alla väntar på - Vem vinner Årets Kraft 2024? Och mycket mycket mer! Kom och fira med dina syskon, ta med familj, vänner, grannar och var redo för en kväll av värme och community!
Plats: Fryshuset

Läs mer och anmäl dig här!

Göteborg

 • Visning: Kvinnor i konsten

Det har inte varit lätt att vara konstnär som kvinna i historien. Kvinnliga konstnärer har ofta hamnat i skymundan eller till och med hindrats från att utbilda sig. Varför har det sett ut så? Under visningen diskuterar vi detta och lyfter fram kvinnliga konstnärer - både historiska och samtida.
Plats: Göteborgs konstmuseum

Läs mer om eventet här!

 • Klassiskt av kvinnor

Högskolan för scen och musik uppmärksammar internationella kvinnodagen med en konsert där publiken bjuds på sånger och arior av bland andra Elfrida Andrée, Clara Schumann, Rebecca Clarke, Karin Rehnquist och Nadia Boulanger.
Plats: Göteborgs universitet

Läs mer om eventet här!

 • Demonstration: Stoppa krigshetsen, systerskap utan gränser 

Tillsammans behöver vi höja våra röster mot nedskärningarna i välfärden och mot krigshetsen!
För ett systerskap utan gränser!
Plats: Gustaf Adolfs Torg

Läs mer om eventet här!

 • Rock'n'roll-kollektivet: Disconight

Med ena foten i psykedelia och andra i en energisk rock’n’roll så skapar Rock ’n’ Roll-kollektivet en stämning som välkomnar dig tillbaka till 70-talets blommiga och dekadenta fester med inslag från alla världens hörn. Dagen till ära kommer de endast att spela musik av ickemän- kom och rocka till Stevie Nicks, Patti Smith, Baccara, Kim Wilde, Cher och alla våra favoriter!
Plats: Café Hängmattan

Läs mer om eventet här!

Malmö

 • Förhandvisning av Shayda

Australiens Oscarsbidrag SHAYDA är en film om kvinnlig kamp baserad på regissören Noora Nisaris egen barndom. Filmen vann publikpriset inom World Cinema Vid Sundance Film Festival.
Plats: Biograf Panora Malmö

Läs mer och köp biljett!

 • Kvinnor!

Vegakören ger en konsert med texter om och av kvinnor. Gästartist är den hyllade violinisten, sångaren och kompositören Sara Parkman. Parkman blandar högstämd andlig pop med folkmusik och tusen år gamla religiösa influenser.
Plats: Sankt Johannes kyrka, Malmö
Läs mer och köp biljett

Taggar

Jämställdhet
Annons