nyhet av Amnesty International

Internationella dagen mot dödsstraff

Den 10 oktober är världsdagen mot dödsstraff. Årets tema handlar om dödsstraff när det gäller drogrelaterade brott.

- Dödsstraffet fortsätter att användas världen över som ett verktyg i "kriget mot drogerna", med ett alarmerande antal länder som avrättar människor som dömts för drogrelaterade brott - vilket är ett klart brott mot internationell rätt, det säger Amnesty International i ett uttalande.

Minst elva länder har avkunnat dödsdomar eller avrättat människor för drogrelaterade brott under de senaste två åren, och dussintals stater har kvar dödsstraffet i straffskalan för sådana brott. De elva länderna är: Kina, Indonesien, Iran, Kuwait, Malaysia, Saudiarabien, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Förenade Arabemiraten och Vietnam.

- Det är beklämmande att så många länder fortfarande hänger fast vid den felaktiga idén att detta att döda människor på något sätt skulle få slut på ett drogberoende eller minska antalet brott, säger Chiara Sangiorgio, Amnesty Internationals expert på dödsstraff.

I april 2016 kommer FN:s generalförsamling samlas i en "specialsession" för att diskutera just prioriteringarna som görs i världen när det gäller kampen mot droger, då ska även dödsstraffet i samband med drogrelaterade brott tas upp. Senaste gången en sådan här samling om droger hölls var 1998.

Den internationella dagen mot dödsstraff har inrättats av paraplyorganisationen World Coalition Against the Death Penalty, där även Amnesty ingår, och dagen blev officiell 2003 genom ett gemensamt initiativ från deltagare i 180 länder.

Sedan 2007 har EU och Europarådet officiellt erkänt den här dagen som en dag mot dödsstraff. Varje år brukar det vara ett specifikt tema, det här året är temat dödsstraff i samband med drogrelaterade brott.

Amnesty International har arbetat för ett totalt avskaffande av dödsstraff sedan 1977, då Amnesty International anordnade en stor internationell konferens om dödsstraffet i Stockholm. Då var det bara 16 länder som hade avskaffat dödsstraffet, idag är det 101 länder som helt avskaffat det i sin lagstiftning.

Svenska Amnesty kommer uppmärksamma den här dagen på flera sätt, bland annat arrangerar vi ett seminarium om dödsstraffet på Långholmen i Stockholm, där den sista avrättningen i Sverige genomfördes den 23 nov 1910 - då Johan Alfred Andersson Ander avrättades med giljotin. Mer info om detta hittar du här.

Taggar

Mänskliga rättigheter