nyhet av Latinamerikagrupperna

”Inga fler mördade kvinnor!”

Demonstration mot kvinnovåld i Asunción, Paraguay. Foto: Oscar Barajas.

”Stoppa våldet mot kvinnor! Inga fler döda kvinnor!" skriker ett hundratal demonstranter bestämt i Paraguays huvudstad Asunción. Denna gång kräver de att tonårsflickan Carolina Maríns mördare straffas.

Carolina, 14 år, fick inte drömma om fester och resor som andra tjejer i den åldern gör. Hon hade endast tid för att städa huset i staden Vaquería, där hon bodde med sina adoptivföräldrar. Det var priset som hon betalade för att få studera.

Den 20 januari mördades Carolina av sin adoptivpappa Tomás Ferreira, en före detta militär, som hade misshandlat henne i flera år. Våldet och utnyttjandet kan ha pågått sedan Carolina flyttade in hos sina adoptivföräldrar vid treårsåldern, enligt några vittnesmål.

- Vi vill ha ett slut på våldet mot kvinnor, säger Alicia Amarilla med eftertryck. Hon är aktiv i Conamuri, en paraguayansk organisation för landsbygdskvinnor.

Dyster statistik

Carolinas fall är inte unikt i Paraguay. Enligt Paraguays myndighet för barn och ungdomar lever över 46 tusen minderåriga i liknande situationer. Fallet räknas dessutom in i statisken över kvinnomord, som visar på att två kvinnor i genonsnitt mördas varje månad i landet.

- Alla kvinnor är i samma utsatta situation då vi påverkas av samma typ av strukturellt och kulturellt våld, menar Amarilla och fortsätter:

- Machismon och fattigdomen leder till färre allmänna lagar och regelverk som värnar om kvinnor.

Paraguay är idag det enda landet i den södra delen av Sydamerika, som saknar en lag om våld mot kvinnor. Parlamentet kommer under året att inleda en debatt om ett sådant lagförslag.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons