Nästan dagligen läser vi nu om fruktansvärda attacker och oroligheter i Nigeria, till skillnad mot för lite mer än ett år sedan då konflikten knappt nämndes i svensk media. Strålkastarljuset riktades mot landet efter kidnappningen av de över 200 flickorna i staden Chibok i april 2014.
Mycket har hänt sedan dess. Privata militära förband har kommit och gått, Nigerias grannländer har startat en militäroffensiv mot terrorgruppen Boko Haram och en ny president valdes tidigare i år. Ett maktskifte som går till historien som det mest fredliga och demokratiska landet har upplevt.
Nigeria är den sjätte snabbast växande ekonomin i världen och gick förra året om Sydafrika som Afrikas största ekonomi. Landet är även en av de största på kontinenten när det kommer till utländska investeringar. Nigeria är exempelvis Sveriges näst störta handelspartner i Afrika söder om Sahara. Eriksson är för närvarade det största svenska företaget på plats.
Trots Nigerias framgångsrika ekonomiska tillväxt lever majoriteten av befolkningen i fattigdom och landets sjuk- och hälsovårdssystem rankas som ett av de sämsta i världen. Samtidigt som Sverige och många andra länder inte kategoriserar Nigeria som ett konfliktland har attacker relaterade till Boko Haram bara under 2014 lett till fler än 6000 civila dödsoffer. Samma år stod konflikten i Nigeria för omkring hälften av alla civila dödsoffer i konflikter i Afrika. Amnesty International släppte nyligen rapporten Blood on their hands där de skriver att fler än 20 000 människor har arresterats av den nigerianska militären sedan 2009 i jakten på Boko Haram. Minst 7000 av dessa har dött i fångenskap och fler än 1200 har dödats genom utomrättsliga avrättningar av regeringsstyrkor.
Men våldet i Nigeria kommer inte ur tomma intet. Varningssignalerna har varit tydliga och många. IKFF Nigeria har sedan sitt grundade 2008 gjort allt i sin makt för att beslutsfattare ska ta signalerna på allvar och förstå vikten av att arbeta konfliktförebyggande.
IKFF Nigeria organiserade för ett val utan våld
I och med de blodiga upploppen som följde valet 2011 började IKFF Nigeria genast arbeta för att våldsamheterna inte skulle upprepas årets val. De har genomfört breda informationskampanjer och utbildat och informerat både civilsamhället och beslutsfattare om vikten av kvinnors deltagande i valet 2015, både vad gäller att rösta och att kandiderar till politiska positioner. IKFF Nigeria var innan valet närvarande i 10 stater, på 200 orter och involverade över 100 kvinnor per ort.
På grund av detta framgångsrika arbete blev IKFF Nigerias ordförande, Joy Onyesoh, utvald att koordinera Nigerias första ”Women’s situation room”. Women’s situation room startade i Liberia 2011 och konceptet har sedan dess spridit sig till flera länder i regionen.
Joy Onyesoh berättar att de tog Women’s Situation Room (WSR) till en helt ny nivå. Mycket tack vare IKFF Nigerias tidigare arbete fanns WSR närvarande i alla Nigerias 6 geopolitiska zoner. De samordnade ”The Nigerian Women Platform for Peaceful Elections” och anordnade tidigt möten med relevanta aktörer så som politiska partier, kommissionen med ansvar för valprocessen och polisen.
Joy förklarar att WSR inte bara är ett fysiskt rum utan en process för att engagera kvinnor och unga, men också andra relevanta aktörer, med syftet att öka förståelsen för kvinnors deltagande i fredsprocesser och andra politiska processer. Joy understryker att behovet att hela tiden ta i beaktning att Nigeria är ett gigantiskt land med väldigt skilda kontexter och att det därmed inte finns en ”one size fits all”.
För första gången någonsin tränades 300 kvinnor runt om i landet till att bli valobservatörer. Unikt var även att WSR hade ett ”call centre” som var bemannat dygnet runt i tio dagar. 40 stycken telefonoperatörer, alla unga, jobbade med att ta emot samtal som rörde allt från borttappade röstkort till rapporter om våld. Fler än 4000 samtal togs emot från Nigerias 36 stater. Eftersom de redan innan valet hade etablerat kontakt med polisen runt om i landet kunde de snabbt reagera på rapporter om våldsamheter. Både polisen och kommissionen med ansvar för valet fanns på plats med personal i WSR. Så när rapporter om att exempelvis röstkortsläsare inte fungerade kunde problemen ofta lösas direkt.
Joy beskriver WSR som en magisk process där kvinnorna nu var de som fick leda arbetet:
The Nigerian WSR can best be described as a magical process. The women in the room felt so empowered it was like the whole space was empowered. It confidently show that when you hand over the things to women what can happen is very transformative. Women moved from just being vulnerable victims to being valuable actors of change and leaders in the process.
IKFF Nigeria prisas för sin insats
För sin insats att säkerställa fred innan, under och efter valet 2015 genom att samordna Nigerias första Women’s Situation Room blev IKFFs ordförande Joy Onyesoh tilldelad ”The Citizen Responsibility Award”.
IKFF Nigeria kände under flera år en oro för att valet 2015 skulle vara den droppen som fick bägaren att rinna över och få det redan eskalerande våldet att bryta ut till ett mer omfattande inbördeskrig. Många ignorerade deras uppmaningar att jobba konfliktförebyggande redan för 7 år sedan. Det gäller inte bara Nigerias regering utan även de stater som kategoriserar Nigeria som ett ”icke-konfliktland” och därför valt att inte stötta civilsamhällets fredsarbete i landet. Men IKFF Nigeria har med små medel trotsigt fortsatt sitt arbete och är idag en ledande aktör för fred och jämställdhet nationellt och regionalt. Trots att den väpnade konflikten fortsätter vara ett faktum är vår systersektion glada över att valet 2015 gick relativt fredligt till. Nu har Nigeria en nyvald president och vi väntar spänt på att se hur han tänker leda landet.
Everyone is watching to see what he has to offer and in his inaugural speech as a president, he said ” I belong to no one and I belong to everyone”.
We are all willing to give him a chance as seen by the swing of votes and everyone has sheated their swords , waiting to see his leadership style and to experience the change we desperately desire.
– Joy Onyesoh
Tove Ivergård
internationell handläggare IKFF Sverige