Flickor och unga kvinnor i Ghana påverkas ofta negativt av sin menstruation. Det är inte ovanligt att de stannar hemma från skolan under dagarna då de blöder. Detta innebär att många hamnar efter i skolarbetet och har sämre förutsättningar än manliga klasskamrater att färdigutbilda sig. Mens är också en bakomliggande anledning till att många flickor hoppar av skolan när de kommer in i puberteten.
När du läser det här har 300 miljoner kvinnor runt om i världen sin mensblödning. Tänk dig hur det är för de som saknar tillgång till mensskydd.
– Många flickor missar upp till tre månader av skolan varje år för att dem saknar tillgång till mensskydd. Att missa skolan en vecka varje månad påverkar tjejers utbildning, och i vissa fall hoppar dem av skolan helt. Mer än hälften av flickorna i låginkomstområden håller sig borta från skolan under sin menstruation, vilket motsvarar ungefär 65 procent av alla flickor här i Ghana berättar Efua Acquah Harrison i ett tv-reportage för News Generation Ghana.
14-åriga Sarah går på St. Patricks Anglican Primary School i centrala Ghana. Hon berättar att flickor ofta blir retade på skolan när blod läcker igenom skoluniformen. Många skolor i Ghana saknar dessutom tillgång till separata latriner och toaletter, rinnande vatten och privata utrymmen för att byta mensskydd. De som inte har tillgång till hygienartiklar använder ibland ohygieniska och livsfarliga metoder som utsätter dem för infektionsrisk. Till exempel kan madrassdelar, smutsiga trasor, papper och löv användas för att absorbera blod. De som har råd att köpa dyra hygienprodukter har svårt att göra sig av med använda bindor och tamponger då många skolor saknar papperskorgar och sophantering
Det är vanligtvis män som ansvarar för familjens ekonomi och därför kan det vara svårt för kvinnor och unga flickor att fråga efter pengar för de hygienartiklar som krävs under menstruationsdagar.
Days for Girls är en av få organisationer i Ghana som arbetar för att främja flickor och unga kvinnors rätt till sanitet genom att tillverka tvättbara och hygieniska bindor av tyg. På deras sycentrum i Accra produceras hundratals tygbindor varje vecka som distribueras till skolungdomar runt om i landet. Prince Ankrah som jobbar på Days for Girls berättar att det inte är lätt att jobba med menstruationsfrågor i Ghana eftersom ämnet är tabubelagt och svårt att diskutera öppet.
– Fler aktörer har dock börjat inse kopplingen mellan menstruation och utveckling, vilket märks genom att vi får fler och fler samarbetsförfrågningar från partnerorganisationer som vill köpa produkter eller sponsra distributionen tillsammans med Days for Girls.