nyhet av Amnesty International

Hongkong: Fällande dom för misshandel av hembiträden

Foto: Pak Chai
Den fällande domen mot en arbetsgivare, för det extrema övergrepp hon utsatt två hembiträden för, måste bli en väckarklocka för myndigheterna i Hongkong. Åtgärder behövs för att stoppa det grova utnyttjande av tusentals kvinnor, säger Amnesty International i ett utnyttjande.

Distriktsdomstolen i Hongkong fann Law Wan-tung skyldig på flera åtalspunkter gällande övergrepp mot två indonesiska hembiträden, Erwiana Sulistyaningsih och Tutik Lestari Ningsih, men frikändes från anklagelserna gällande en tredje indonesisk kvinna, Nurhasanah.

Straffet kommer att meddelas den 27 februari och Law Wan-tung riskerar ett långt fängelsestraff.

- Den fällande domen måste ses som en allvarlig anklagelse mot regeringen som inte reformerat det system som håller kvinnor fångna i övergrepp och exploatering, säger Norma Kang Muico, Amnesty Internationals expert på migrantarbetares rättigheter i Asien-och Stillahavsregionen.

- Myndigheterna i Hongkong kan inte längre sticka huvudet i sanden och avfärda fasansfulla övergrepp som isolerade händelser. Konkreta åtgärder måste till för att stoppa lagar och regler som främjar sådana övergrepp.

Under rättegången berättade Erwiana att hennes tidigare arbetsgivare ofta slog henne, hon hölls inlåst , hotades och nekades mat under de åtta månader hon arbetade i hemmet. Arbetsgivaren konfiskerade hennes pass, vägrade betala lön och gav henne aldrig lediga dagar.

Det finns mer än 300 000 migrantarbetare som arbetar som hembiträden i Hongkong. Hälften av dem kommer från Indonesien och nästan alla är kvinnor. De lockas med löften om välbetalda jobb, men verkligheten är en annan; uteblivna löner, extremt långa arbetsdagar, ingen ledighet, inskränkt rörelsefrihet, konfiskerade pass och id-handlingar, fysiskt och sexuellt våld och brist på mat.

I november 2013 publicerade Amnesty en rapport om hur många hembiträden utnyttjas i Hong Kong, Rapporten beskriver hur tiotusentals indonesiska kvinnor utsätts för trafficking och tvångsarbete.

Enligt Hongkongs lagar måste migrantarbetare skaffa ett nytt jobb och förnya sitt arbetstillstånd inom två veckor när de lämnat en anställning, om inte detta görs tvingas de lämna Hongkong.

Dessa lagar tvingar dem att stanna kvar hos en arbetsgivare även då de utsätts för övergrepp, eftersom det är osannolikt att de ska hinna skaffa ett nytt jobb inom två veckor och de då tvingas lämna landet. För många blir det omöjligt att betala tillbaka de stora avgifterna till rekryteringsagenterna eller att kunna försörja sina familjer i hemlandet.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons