Hjälp människor som drabbats av cyklonen Idai

Världen

Det södra halvklotets dödligaste storm på över ett decennium har orsakat katastrof i sydöstra Afrika. Cyklonen Idai befaras ha krävt över tusen liv och mer än 2,6 miljoner människor behöver omedelbar hjälp, enligt FN.

Cyklonen Idai slog till mot Afrikas östra kust den 14 mars och har orsakat enorm förödelse i Mocambique, Zimbabwe och Malawi. Läget är akut och hundratusentals människor har förlorat sina hem. Hjälpinsatserna försvåras av att stora områden är avskurna till följd av raserade vägar och broar.

Omfattningen av cyklonen har inte kunnat fastställas eftersom flera områden är helt utan elektricitet och kommunikationen utslagen. Mocambique är hårdast drabbat där kuststaden Beira, med runt 500 000 invånare och i samma storlek som Göteborg, är förstörd till nästan 90 procent.

”Det är totalt isolerat. Man får tårar i ögonen av att se det.” – Diakonias landchef William Antonio Mulhovo till TT.

Vattensystemet i Beira har kollapsat och risken för sjukdomsspridning på grund av förorenat vatten är stor. Många människor har svårt att hitta källor till rent vatten, särskilt i tätbefolkade och fattiga områden. Rädda barnens humanitära samordnare Jessika Gustavsson uppger att fokus nu är att dela ut klorin, myggnät och vattenreningstabletter samt att sprida information då förorenat vatten är ett nytt problem för stora delar av befolkningen.

”Vi är oroliga för sjukdomar som malaria och kolera som en följd av översvämningarna.” – Hannes, sjuksköterska i Nsanje, Malawi.

I grannlandet Malawi arbetar Hannes Autio Pudas som sjuksköterska för Läkare Utan Gränser. Extremt regnfall har följt på cyklonen vilket orsakat översvämningar i Chikwawa och Nsanje. Hus nära floder ligger under vatten och 11 000 familjer har evakuerats. Det uppger Läkare Utan Gränser som startat akutinsatser i de värst drabbade områdena med hjälp av båt och helikopter.

Taggar

Bistånd & utveckling Katastrofer Klimat & miljö