nyhet av Kvinna till Kvinna

HBTQI-aktivister trotsar hårt motstånd

Tillsammans med andra organisationer anordnade CURE Foundation en ”mini-Pride” som ett test för att se om det skulle vara säkert att anordna en parad. ”Vi hamnade i alla medier” berättar Marija Vuletic på CURE. Foto: CURE Foundation

Verkligheten för HBTQI-personer i Bosnien och Hercegovina är ofta farlig. ”Vi som arbetar med frågorna försöker vara så synliga vi kan utan att riskera våra egna liv”, säger Marija Vuletic från vår samarbetsorganisation CURE Foundation som ägnade hela maj månad till att uppmärksamma HBTQI-personers situation med aktiviteter och workshops.

Den 17 maj varje år infaller Internationella dagen mot homofobi och transfobi. Tillsammans med andra människorättsorganisationer bestämde sig vår samarbetsorganisation CURE Foundation för att i år ägna hela maj månad åt att uppmärksamma HBTQI*-personers situation i Bosnien och Hercegovina.

Under månaden anordnades olika evenemang och aktiviteter för att synliggöra HBTQI-frågor, och förhoppningen är att initiativet blir ett återkommande evenemang.

– Det här initiativet är viktigt eftersom vårt samhälle inte ser och erkänner HBTQI-personer och deras rättigheter. Vi kände att vi behövde ta över det offentliga rummet i åtminstone en månad och uppmärksamma dessa frågor, tills det blir möjligt att göra ännu mer, säger Marija Vuletic som arbetar på CURE Foundation.

Mänskligt bibliotek

CURE anordnade bland annat ett ”mänskligt bibliotek” för att skapa en ökad förståelse för den verklighet som möter HBTQI-personer.

– Det mänskliga biblioteket fungerar enligt samma princip som ett vanligt bibliotek. Den enda skillnaden är du inte läser utan talar med boken. Böckerna är personer som berättar om de utmaningar de möter som del av en minoritetsgrupp. Under vårt mänskliga bibliotek kunde besökare ”läsa” böcker av homosexuella, bisexuella, transpersoner, pansexuella och asexuella, berättar Marija.

Organisationen anordnade även en workshop om HBTQI-rättigheter och aktivism för att stärka och uppmuntra HBTQI-rörelsen i Mostar med omnejd. Fokus låg på rörelsens framtid.

– Deltagarna diskuterade framtida aktiviteter och reflekterade kring vilka de bästa sätten för att skydda och stärka deras rättigheter är, berättar Marija Vuletic.

Farligt att vara öppen

Marija beskriver situationen för HBTQI-personer i Bosnien och Hercegovina som svår. Deras rättigheter erkänns varken i juridiken eller hos allmänheten. Flera människorättsorganisationer arbetar intensivt för att förbättra lagar och få till regelverk som stärker HBTQI-personers position i samhället, men processen är långsam.

– Beslutsfattare anser inte att det är en viktig fråga i jämförelse med andra problem som landet står inför, och vissa är väldigt homofobiska och diskriminerar HBTQI-personer.

Stödet från allmänheten är inte heller stort.

– Allmänheten har en väldigt negativ attityd till detta ämne och det är farligt att vara öppen HBTQI-person i landet. Vi som arbetar för dessa frågor försöker vara så synliga som möjliga utan att riskera våra egna liv. Stämningen är väldigt fientlig, säger Marija.

Trygga rum

Maj innebar ett särskilt fokus på HBTQI-frågor, men CURE arbetar året runt med att uppmärksamma HBTQI-personers situation och särskilt för att stärka HBTQI-kvinnor.

Organisationen anordnar workshops för att stärka kvinnor och icke-män och driver projekt kring aktivism, feminism och genusbaserat våld. Under PitchWise, en årlig festival om kvinnors konst och aktivism som organisationen arrangerar, ges HBTQI-kvinnor alltid ett särskilt utrymme för att kunna delta och dela sina åsikter, tankar och sin konst.

CURE erbjuder något som saknas i de flesta andra delar av samhället:

– Vi skapar trygga rum för HBTQI-kvinnor där de kan dela sina historier och utbyta erfarenheter, säger Marija.

*Homo- och bisexuella, transpersoner, queera och intersexuella

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons