nyhet av Kvinna till Kvinna

Hbtq-aktivism utmanar nationalismen i Bosnien-Hercegovina

Det är inte självklart att gå med en regnbågsflagga i en demonstration i Bosnien. Men medlemmar i hbtq-organisationen Okvir har bestämt sig för att det är värt priset, trots hot och trakasserier. Här vid demonstrationen One Billion Rising i Sarajevo 2013.
Azra Čaušević är öppen hbtq-aktivist och feminist i Bosnien-Hercegovina. För det betalar hon ett högt pris, i ett samhälle där den som bryter mot normer för kön och sexualitet regelmässigt utsätts för trakasserier och våld, inte minst av nationalister.

I samband med den internationella ”komma ut”-dagen 11 oktober förra året, bestämde sig Azra Causevic och hbtiqa*-organisationen Association Okvir för att ”komma ut politiskt”. Tillsammans med en annan feministisk organisation bjöd de in allmänheten till en presskonferens, där de bland annat visade dokumentärfilmer om hbtq-rörelsen. Plötsligt avbröt en grupp män presskonferensen och började hota medlemmar i Okvir.

– De kallade oss bögar och sjuka, och sa att ”Sarajevo inte är den toleranta staden utan staden för normala människor”. Än mer oroande var att de sa att detta skulle bli det sista vi organiserade, säger Azra Čaušević.

Trakasserier och hot

Männen misstänks vara medlemmar i en neo-fascistisk nationalistisk grupp, Bosniak Movement of National Pride. Azra Čaušević berättade om incidenten under Kvinna till Kvinnas och Expos lansering av rapporten Folk, familj och fosterland – dit hon var inbjuden för att prata om sina erfarenheter av hur nationalism påverkar hennes och Okvirs arbete i Bosnien-Hercegovina.

Azra Čaušević har många exempel på trakasserier och hot att dela med sig av – offentliga hbtq-aktioner blir nästan alltid attackerade eller avbrutna. Som en konsekvens vågar endast ett fåtal aktivister vara öppna.

– En del av våra vänner vill inte arbeta officiellt i vår organisation av rädsla för att stämplas som homosexuella. Samhällets normer är mycket starka. Du måste bestämma dig för om det är värt priset innan du deltar i offentliga aktioner. Men det finns andra sätt att organisera sig, alla hittar sin väg, oavsett de är öppna eller ”i garderoben”. Vissa sysslar med teater, poesi, kreativa workshops; andra med forskning – man behöver inte nödvändigtvis ”komma ut”.

Många hbtq-personer blir också trakasserade på arbetsplatsen. Stigmatisering, kvinnohat och homo- och transfobi är utbrett.

– Vi ser en stor backlash i samhället, som drabbar dem som inte passar in i de traditionella könsrollerna. Könsrollerna blev starkare under och efter kriget. Vi lever fortfarande i ett militariserat samhälle och hela befolkningen är traumatiserad av kriget, säger Azra Čaušević.

Utstött ur familjen

På grund av de strikta könsnormerna möter hbtq-personer också en hel del hot och trakasserier i sina familjer. Den som lever öppet som hbtq-person blir ofta utstött.

– De flesta hbtq-personer har varit tvungna att klippa banden till sina biologiska familjer och bygga upp självvalda familjer med sina vänner, syskon och andra aktivister, säger Azra Čaušević.

Något som dock kan vara lättare sagt än gjort.

– Nyligen var vi i kontakt med en person som blev allvarligt trakasserad i familjen, efter att de började misstänka att hon var lesbisk. Trots trakasserierna var hon tvungen att stanna av ekonomiska skäl, eftersom arbetslösheten är så hög i Bosnien-Hercegovina.

Okvir försöker hjälpa personer att hitta alternativa sätt att hantera svåra situationer – i det här fallet skaffa ett jobb. De hjälper också hbtq-personer att anmäla hatbrott och övergrepp, även om hbtq-personer sällan anmäler brott till polisen på grund av rädsla för att bli trakasserade eller uthängda som homosexuella i media.

Skapar alternativ politik

I ett nystartat projekt som Kvinna till Kvinna stödjer har Okvir börjat bygga ett nätverk av hbtq-personer och psykologer runt om i Bosnien-Hercegovina, där deltagarna ökar sin kunskap om hbtq-frågor och feministiska principer inom psykologin. Syftet är att Okvir vid behov ska kunna hänvisa hbtq-personer till psykologer med hbtq-kompetens. Psykologerna kommer också att kunna kontakta Okvir med frågor.

Det här är ett exempel på hur organisationens medlemmar själv bygger upp vad de behöver – och samtidigt bidrar till en alternativ politik och praktik – i ett samhälle där de ännu inte är fullt erkända.

Att vara hbtq-person i Bosnien och Hercegovina innebär också att man måste utmana politikernas nationalistiska praktik, där skillnader utmålas som något att vara rädd för.

– De yngre generationerna har från barndomen fått lära sig att skillnader är något negativt. Som hbtq-personer och feminister måste vi ifrågasätta den tanken, och främja inkluderande värderingar. Vi jobbar med att försöka förstå varandras privilegier inom hbtq-communityt och att vara inkluderande gentemot olika grupper som invandrare, sexarbetare, hbtq-personer som är religiösa; vi är alla olika! Feminism är ett inkluderande rum, säger Azra Čaušević.

Karin Råghall

* Homo- och bisexuella, transpersoner, intersexuella, queera och asexuella

 

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter