Guide: Vägarna till EU-karriären

Foto: Markus Spiske, Unsplash.
Jobba

Vilka praktikmöjligheter finns inom EU, vilka språk måste jag kunna och vart ska jag vända mig om jag vill veta mer? På Globalportalens karriärworkshop om att jobba med utvecklingsfrågor inom EU kom det fram massor av bra tips – här sammanställer vi dem!

EU är världens största biståndsgivare och samarbetar med 140 låg- och medelinkomstländer världen över. Med andra ord finns det stora möjligheter att jobba med utvecklingsfrågor på EU-nivå.

Men var ska man börja? Globalportalen bjöd in Mélida, Emma och Frida – som alla jobbar med globala frågor på EU-nivå – till vår senaste karriärworkshop.

  • Mélida jobbar som nationell expert på European External Action Service (EEAS), EU:s motsvarighet till svenska Utrikesdepartementet (UD). Hon har fått sitt uppdrag från Sida, Sveriges biståndsmyndighet, och jobbade tidigare på Sidas Afrikaavdelning.
  • Emma jobbar på Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen, “Reppen”, på enheten för utrikes- och säkerhetspolitik. Hon är anställd av svenska UD och fick jobbet efter att ha gjort praktik på UD under sin master.
  • Frida jobbar som Programme Manager med fokus på utvecklingssamarbete på EU-delegationen i Myanmar. Hon gjorde en BlueBook-praktik och fick jobbet i Myanmar efter ett gäng kortare uppdrag i Bryssel.

Mélida, Emma och Frida berättade om sina vägar till jobben och kom med tips på hur man ska tänka om man själv drömmer om en EU-karriär. Här sammanfattar vi vad vi pratade om under workshopen.

Måste jag ha en masterutbildning?

Om du till exempel vill göra praktik på EU-kommissionen eller Europaparlamentet måste du inte ha läst en master. Vill du däremot söka JPD-programmet, som du kan läsa mer om längre ner, är en master- eller magisterexamen ett krav.

En master är dessutom en stor fördel och ibland en förutsättning för en internationell karriär, så det finns skäl att fundera på att läsa vidare efter kandidaten om du drömmer om en EU-karriär.

Vilka språk ska jag kunna?

Att kunna ett språk utöver svenska och engelska är meriterande när man söker EU-praktik, även om det inte är ett krav. Mélida, Frida och Emma är överens om att det är en stor fördel att kunna franska.

Franska är en jättetillgång i Bryssel och när man jobbar internationellt överlag, enligt Emma. Särskilt EU-systemet är väldigt fransktungt. Hon tipsar om att flytta till fransktalande länder, läsa utbildningar som delvis är på franska eller volontärarbeta på franska för att lära sig språket.

Frida talar inte franska, men hon berättade under karriärworkshopen att hon håller på att lära sig just eftersom det används så ofta.

Praktik och JPD-programmet

Ett bra sätt att få in foten i EU-systemet är att göra praktik. Här går vi igenom tre former av betald praktik, men det går även att göra obetald praktik under studietiden. Läs mer hos Universitets- och högskolerådet.

  • BlueBook – praktik på EU-kommissionen

BlueBook är en fem månader lång betald praktik i något av EU-kommissionens generaldirektorat. Ansökan är öppen två gånger om året och du kan söka i juli nästa gång. För att söka måste du ha en akademisk examen och kunna två EU-språk, exempelvis svenska och engelska.

Emma, som är anställd av UD på Sveriges EU-representation, tycker att BlueBook är värt att söka. Svenskar är nämligen relativt underrepresenterade i EU-systemet och konkurrensen är inte lika hög som för exempelvis fransmän och italienare.

För Frida, som jobbar på EU-delegationen i Myanmar, ledde en BlueBook-praktik så småningom till hennes nuvarande anställning. Men hon fick söka praktiken ett par gånger innan hon fick den, så ge inte upp!

Läs mer på EU-kommissionens hemsida

  • Betald praktik på Europaparlamentet

Du kan även göra betald praktik på Europaparlamentets sekretariat – ett Schuman Traineeship. Precis som BlueBook är praktiken fem månader och du behöver ha en akademisk examen och kunna två EU-språk. Det finns möjlighet att fokusera på en mängd olika områden under praktiken.

För dig som är intresserad av parlamentet går det utöver Schumanpraktiken även att söka praktik hos partigrupper eller enskilda ledamöter.

Det är ganska få svenskar som söker praktik på Europaparlamentet, vilket innebär en lite större möjlighet att bli antagen. Du kan få en praktikplats som generalist, men det kan vara en fördel att sticka ut med en särskild nisch. Har du pluggat eller jobbat med något ovanligt eller spännande som du kan framhäva i din ansökan?

Läs mer på Europaparlamentets hemsida

  • Junior Professionals in Delegation (JPD)

Junior Professionals in Delegation (JPD) är ett traineeprogram som ger unga möjlighet att jobba inom EU:s utrikestjänst EEAS och EU:s delegationer över hela världen. I Sverige är det Sida som väljer ut vilka kandidater som ska skickas vidare till EU-kommissionen för bedömning.

För att söka behöver du ha en magister- eller masterexamen. Det är en fördel, men inte ett krav, att ha arbetslivserfarenhet. Rekrytering till JPD-programmet sker vartannat år och nästa tillfälle är 2025.

Läs mer på Sidas hemsida

Tips till dig som söker jobb

  • Var finns jobben?

European Personnel Selection Office (Epso) ansvarar för att välja ut personal till EU:s samtliga institutioner, byårer och organ och all personalrekrytering görs från Epsos databas över godkända sökande.

Du hittar även lediga jobb på institutionernas egna hemsidor. Exempelvis på INTPA, generaldirektoratet för internationella partnerskap, och utrikestjänsten EEAS.

Besök Epsos hemsida

  • Hur ska man tänka kring jobbsökandet?

Frida tipsar om att vara aktiv och söka jobb hela tiden. Medan hon gjorde BlueBook-praktik i Bryssel sökte hon massvis med tillfälliga tjänster och fick hjälp med kompetenstest som krävs för att bli anställd.

För att lyckas med jobbsökandet är det alltid bra att någon annan läser igenom din ansökan innan du skickar in den, menar Frida. Det kan vara vem som helst, men allra helst någon med ett annat perspektiv eller kunskap om branschen. Hon tipsar om att skaffa en mentor, exempelvis via FUF:s mentorskapsprogram.

Emmas bästa tips är att ha en taktik och lägga upp en plan för jobbsökandet. Dela upp processen! Steg ett kan vara att skriva upp sig på relevanta jobbprenumerationer med globalt fokus, exempelvis Sida och Folke Bernadotteakademin (FBA), och börja skanna platsbanker. Steg två är att börja söka när du väl samlat på dig en lista.

När det kommer till att skriva personliga brev tror Emma att det är viktigt att försöka visa vad man har att bidra med till just den tjänst man söker, snarare än varför man är kompetent och sticker ut i allmänhet.

Få ännu bättre koll på vägarna till EU-karriären

  • Universitet- och högskolerådet (UHR)

Universitets- och högskolerådet (UHR) informerar om karriärmöjligheter och erbjuder kostnadsfritt stöd och träning inför urvalsproven för EU:s fasta tjänster. På deras hemsida finns massvis med information.

Information om EU-karriär hos UHR

  • Följ EU Careers

För snabba uppdateringar och tips kan du följa Epsos konto EU Careers på Instagram. Det finns dessutom studentambassadörer på ett gäng högskolor i Sverige som på uppdrag av Epso tipsar och guidar dig som drömmer om en EU-karriär. Du kan följa Sverige-kontot som drivs av UHR, eller något av de lokala ambassadörskontona, till exempel Uppsala och Malmö.

EU Careers Sweden på Instagram

Taggar

Bistånd & utveckling