nyhet av Kvinna till Kvinna

Grönt ljus för hets mot hbtq-aktivister

Kvinnorättsförsvararen Anna Nikoghosyan var en av 60 personer som nyligen hängdes ut som "nationens fiender" i en armenisk tidning. Foto: Kvinna till Kvinna/Karin Råghall.
Den armeniska aktivisten Anna Nikoghosyan blev nyligen uthängd i en tidning, som skrev att hon och 59 andra ”tjänar den internationella homolobbyns intressen” och därmed var ”nationens fiender”. 16 av personerna på listan stämde tidningen – och förlorade.

– Det är skamligt – i och med domen får tidningar grönt ljus för att använda hatbudskap som propaganda, säger Anna Nikoghosyan.

Förutom att lista namn och länkar till de 60 personernas privata Facebook-konton, uppmanade nyhetstidningen Iravunk arbetsgivare att avskeda dem samt övriga medarbetare att frysa ut dem, både privat och affärsmässigt. Detta så att de inte skulle kunna påverka opinionen med sina åsikter.

– Vi skickade ett brev till tidningen där vi bad dem att dra tillbaka artikeln och publicera en ursäkt. Det gjorde de naturligtvis inte, istället publicerade de en till artikel som återigen var väldigt grov. Sedan dess har de varje vecka skrivit om någon av oss 60 på listan och avslöjat ytterligare privat information, säger Anna Nikoghosyan.

Ingen lag mot hatbrott

Armenien har ingen lagstiftning mot hatbrott eller hatbudskap. Istället samlade organisationen PINK Armenia, som arbetar för hbtq-personers rättigheter, 16 av dem som hängts ut och stämde gemensamt tidningen för att ha skadat deras ”ära och värdighet”.

– Jag valde att delta i stämningen eftersom jag ville att det här fallet skulle bli prejudicerande. Att det skulle visa alla att den som sprider hatfulla budskap mot en specifik person eller grupp kommer att straffas, säger Anna Nikoghosyan.

Men rätten var av en annan åsikt. Tidningen friades och ska enligt domen även få sina rättegångskostnader betalda av de 16 personerna bakom stämningen.

Anna Nikoghosyan är ordförande för Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Society Without Violence, och hon är säker på att hon pekades ut av tidningen eftersom den sedan tidigare känner till hennes och organisationens arbete för hbtq-rättigheter. Efter att artikeln publicerats fick hon ta emot flera hot.

– Det är inget nytt för mig, jag har hotats förut på grund av mitt arbete för jämställdhet. Flera av dem som stod med på listan är dock inte aktivister, men har nu blivit måltavlor, säger hon.

Risk för fler hatbrott

I ett uttalande fördömde PINK Armenia och 28 andra organisationer domen och varnade för att den kan leda till en upptrappning av antalet hatbrott, eftersom rättssystemet skickar signalen att förövarna kommer undan.

Anna Nikoghosyan är mycket besviken över rättens beslut och säger att de definitivt kommer att överklaga. Hon har dock inte så mycket hopp om att det kommer att leda till ett annat utslag.

– Detta visar än en gång att vi har ett icke-transparent, partiskt och diskriminerande rättssystem. Vad den här tidningen har gjort har inte bara fått ett officiellt godkännande, det har även sanktionerats på statsnivå. I alla fall om man beaktar att tidningens grundare, tillika bolagsägaren, bara några dagar innan domen föll fick ta emot en hedersmedalj av Armeniens president, säger hon.

Malin Ekerstedt.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons