Globalportalens guide till att må lite bättre i höst

Fyra saker som kan ge lite energi i höstmörkret. Foto: Unsplash
Livsstil

Hur blir man lycklig? Det finns så klart inget enkelt recept på det, men här är fyra grejer som vi tror kan ge lite energi när höstmörkret börjar tränga sig på.

  • Hitta ett nytt sammanhang

Ny omfattande forskning om lycka visar att nära relationer är det allra viktigaste. Det är forskare på Harvard som kommit fram till detta efter en 80 år lång studie.

Att engagera sig i en förening är ett jättebra sätt att lära känna nya människor, hitta ett socialt sammanhang och kanske skaffa vänner för livet. Du hittar massvis med lediga uppdrag i vår platsbank och på Volontärbyrån!

  • Dela med dig

"Experiment visar att aktiviteten i belöningssystemet i hjärnan ökar när man ger, eller gör något bra för någon annan”, säger psykologen och forskaren Ragnhild Bang Nes till SOS Barnbyar.

Att ge bort pengar, prylar eller tid kan alltså göra dig gladare – och samtidigt hjälpa någon annan. Hos Giva Sverige hittar du alla organisationer som de garanterar använder din gåva på ett vettigt sätt och du kan sortera dem efter vilket ändamål du vill stötta.

  • Bryt normer

Killar och män är hårt drabbade av psykisk ohälsa. Enligt organisationen MÄN begränsar maskulinitetsnormer killar så att det blir svårare för dem att prata om hur de mår och be om hjälp. Dessutom hänger normerna ihop med våld – de flesta som både begår och drabbas av våldsbrott är män.

Så för att du som kille ska må bättre – eller för att hjälpa killar i din närhet att bli gladare – kan det vara en bra idé att börja bryta lite mansnormer. Organisationen MÄN har massvis med tips och fakta!

  • Omge dig med djur och natur

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet mår vi bra av att vara i naturen och tillsammans med djur. Ett tydligt exempel är att hästar används i olika typer av terapi. Här samlar Volontärbyrån alla ideella uppdrag där du får jobba med eller för djur.

Det här är också en anledning att ta hand om vår planet. Hos Naturskyddsföreningen finns tips – till exempel kan du vara med och skapa världens längsta blomsteräng.

Taggar

Jämställdhet Klimat & miljö Demokrati