Bland årets sommarpratare återfinns starka berättelser om kampen för en trygg arbetsmiljö, skakande vittnesmål från syriska fängelser och personliga segrar över sjukdom och motgångar. Dessa sommarprat inspirerar, väcker känslor och ger hopp om förändring.
Alla avsnitt finns på Sveriges Radios hemsida eller där du brukar lyssna på poddar.
Kim Söderström
Ingen ska dö på jobbet. Anhöriga ska inte behöva oroa sig för att en förälder, släkting eller vän inte kommer hem efter arbetsdagen. Alla har rätt till en trygg arbetsmiljö. Men verkligheten ser annorlunda ut i Sverige. Där byggbranschen är särskilt utsatt, med oseriösa entreprenörer, jakt på billig arbetskraft och många dödsolyckor. Fackledaren och byggnadsarbetaren Kim Söderström har själv förlorat kollegor. Lyssna på hans sommarprat och känn ilskan. Tillsammans måste vi skapa förändring. Detta sommarprat är viktigt på riktigt!
Ellen Krauss
Ellen skrev sitt första sommarprat när hon vad 15 år gammal. Då var hennes största rädsla att hon var gay som Jonas Gardell och Anja Persson. Nu berättar den prisbelönta artisten om hur det var att komma ut i Valletuna. Det här är ett mysigt och hoppingivande sommarprat om en berättelse som har ett lyckligt slut.
Omar Alshogre
Omar Alshogre kidnappades och fängslades som tonåring i hemlandet Syrien. Han torteras svårt i tre års tid innan han smugglades ut och flyr till Sverige. I dag leder han Syrian Emergency Task Force som arbetar för att befria politiska fångar i hemlandet och föreläser. Hans berättelse om människors grymhet är ofattbar men det som ger oss hopp är hur det mitt i det fruktansvärda finns medmänsklighet, hur människor faktiskt väljer att hjälpa varandra och hur han kan förmedla en känsla av framtidstro trots sina upplevelser.
Stella Österling
Hela tonåren var Stella Österling inlåst på olika institutioner. I dag föreläser hon om psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och sina erfarenheter av tvångsvården i Sverige. Det här sommarpratet är stundtals mörkt men när man tror att det inte finns någon utväg berättar Stella om sitt ljus i allt mörker och om kraften i att gå samman och skapa förändring.
Lasse Berg
Lasse Berg hade beslutat att sluta skriva, men som kände sig tvungen att ta till pennan igen. Varför? För att demokratin började att backa, diktatorer kliva fram, krig bryta ut, klimatförändringarna ignoreras och vi människor är ensammare än någonsin. Han har en idé om varför och vad som behövs för att lösa vår tids stora utmaningar och det fyller oss med optimism!
Birgitta Ohlsson
Birgitta Ohlsson lyckas förmedla en känsla av optimism och hopp trots att hon själv drabbats av både aggressiv bröstcancer och akut leukemi, samtidigt om hon kämpar för demokrati i en värld där friheten backat för 18:e året på raken. Hon är feminist och tycker att varje kvinna behöver en "dra-åt-skogen-buffert" som innebär att ha tillräckligt många människor som backar dig när det blåser i livet.