Oxfams nya rapport visar hur den globala ekonomin gynnar en rik elit medan hundratals miljoner människor inte tjänar tillräckligt mycket pengar för att kunna leva ett drägligt liv.
82 procent av förmögenhetstillväxten gick till den rikaste procenten av världens befolkning förra året. De 3,7 miljarder människor som utgör världens fattigaste hälft fick ingen ökning alls. Detta visar vår nya rapport Reward work, not wealth som vi publicerar inför World Economic Forums möte för världsledare i Davos.
Förra året skedde den största ökningen av dollarmiljardärer någonsin. Mellan mars 2016-mars 2017 tillkom en ny miljardär varannan dag, och de blir allt rikare. Miljardärernas samlade förmögenhet har ökat med i genomsnitt 13 procent per år sedan 2010. Det är sex gånger snabbare än vanliga arbetares löner som årligen ökat med i genomsnitt 2 procent.
- Världen måste börja belöna arbete, inte rikedom. En mycket större andel av tillväxten i ekonomin måste börja gå till de fattigaste, annars kommer inte målet om att utrota extrem fattigdom att nås. Att en så stor del av välståndet tillfaller de rikaste är ingen naturlag, det finns åtgärder regeringar och företag kan vidta för att minska ojämlikhet och bekämpa fattigdom, säger Robert Höglund, Kommunikationschef för Oxfam Sverige.
Rapporten visar att det hade kostat 2,2 miljarder dollar per år att öka lönerna till levnadsstandard för alla de 2,5 miljoner vietnameser som arbetar inom klädindustrin. Det utgör ungefär en tredjedel av den summa som betalas ut till aktieägarna i de fem största klädföretagen 2016.
I rapporten uppmanas regeringar och företag att arbeta för att ekonomin ska fungera för alla.
På bara fyra dagar tjänar en VD på ett av världens fem största klädföretag lika mycket som en genomsnittlig arbetare inom klädindustrin tjänar under hela sin livstid. I USA tar det lite över en dag för en VD att tjäna det en vanlig arbetare tjänar på ett år.
I rapporten uppmanas regeringar och företag att arbeta för att ekonomin ska fungera för alla, inte bara några få, och Oxfam lägger fram tydliga nya förslag för detta. Bland annat uppmanas regeringar att sätta konkreta mål för att minska ojämlikheten och utgå ifrån att de rikaste tio procentens gemensamma inkomst inte ska överstiga de fattigaste 40 procentens. Företag uppmanas bland annat till att prioritera sina lågavlönade arbetare genom att avstå ifrån att belöna aktieägare och dela ut bonusar till chefer till dess att alla deras anställda har en lön som går att leva på.
- Det är svårt att hitta en politisk ledare som säger att de inte oroas av ojämlikhet. Det är ännu svårare att hitta någon som gör något åt det. Många förvärrar aktivt situationen genom att sänka skatter och urholka arbetstagares rättigheter, säger Robert Höglund.