5 gånger då hockeyn gjort skillnad

Hockeysäsongen är i gång! Vi listar exempel då hockeyn blivit politisk eller gjort skillnad. Foto: Unsplash
Världen

Det finns tillfällen då spelare, ledare och supportrar tagit ställning, skapat förändring eller lyft viktiga frågor genom att använda uppmärksamheten som riktas mot hockeyn. Vi listar 5 inspirerande exempel!

Saknar du något exempel i listan? Mejla oss!

Trotsade förbud och spelade med regnbågsfärgad tejp på klubban

Inför säsongen 2023 bestämde NHL att man skulle ta bort specialtröjor vid uppvärmningar, till exempel tröjor till stöd för hbtqi-rörelsen. NHL förbjöd också spelare från att visa sitt stöd genom att tejpa klubbor med regnbågsfärgad tejp.

Beslutet väckte många känslor. I en match mellan Arizona och Anaheim valde Arizona-backen Travis Dermott att bryta mot NHL;s regler och spelade med regnbågsfärgad tejp på klubban.

"Det betyder precis allt. En sådan aktion är så mäktig och visar att en enda människa kan göra stor skillnad”, säger Jeff McLean från kampanjen Pride Tape till Athletic

Flera spelare gick där efter ut och signalerade att man också tänkte strunta i de nya reglerna. Och kort efter tvingades NHL backa och slopa sitt förbud.

Det betyder precis allt. En sådan aktion är så mäktig och visar att en enda människa kan göra stor skillnad

Han lämnade Ryssland och laget

När Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina var Lucas Wallmark förste svensk att bryta sitt kontrakt med CSKA Moskva. Wallmark blev av med miljontals kronor, men han tog den ekonomiska smällen då han kände att han inte längre kunde representera den ryska klubben.

”Med tanke på vad ukrainska familjer förlorar i detta och de hemskheter som möter oss därifrån så är min uppoffring väldigt liten i jämförelse. Egentligen ingenting att tala om ens,” sa han till SVT Sport.

Även Joakim Nordström valde att bryta sitt kontrakt och lämna CSKA Moskva.

Kiruna IF:s skapade reaktioner med regnbågsfärgade tröjor

2014 gick Kiruna IF ut på isen med regnbågsfärgade tröjor. Det skapade reaktioner. Plötsligt var hockeylaget från svenska division ett omnämnda i medier över hela världen. Samtidigt påbörjades ett arbete med jämställdhet och inkludering – ända ner på isen.

2014 sa den dåvarande ordförande i Kiruna IF, Johan Köhler:

”Vi uppfattar att det blivit en lite annan jargong i våra omklädningsrum. Det är mera glädje och mera lagkänsla. Vi tror att det har haft effekt men det är svårt att mäta. Vi har fått in nya spelare och ledare vilket också är en förändring som påverkat”

De var damhockeyns pionjärer

De fick låna pojklagens svettiga utrustning när de skulle ut på isen och beskrevs som ”söta” i tidningen. Men kärleken till sporten fick dem att strunta i både kommentarer från läktaren eller bristen på riktig utrustning. I dokumentärserien ”Hockeyns historia” på SVT får vi träffa svensk damishockeys pionjärer. Modo och Timrå var de första klubbarna i Sverige att ha damhockey. Ellenor Holmgren var en av pionjärerna i Modos damlag i skarven mellan 60- och 70-tal.

”Man har inte tänkt på att man har skapat lite historia”, säger Ellenor Holmgren i dokumentären.

Svenska supportrar hedrade offer i terrordåd

Den 16 oktober 2023 dödades två svenska fans i terrordåd i Bryssel inför Sveriges fotbollslandskamp mot Belgien. De bar båda svenska landslagströjor. Några dagar senare syntes svenska landslagströjor bland publiken på SHL-arenorna för att hedra offren. Även TV4:s kommentator hade på sig Tre Kronors tröja under sändningen i matchen mellan Modo och Växjö.

”Det är mycket folk på läktarna och många hedrar offren och står upp för den svenska landslagströjan i olika former. Den tar vi aldrig av oss”, säger kommentatorn Patrik Westberg i TV4.

Taggar

Demokrati Jämställdhet Mänskliga rättigheter