av Amnesty International

Game of Thrones vs. verkliga livet: 5 sätt som verkligheten är värre än sagan

Foto: Jeff Kravitz, 2018
Världen

Game of Thrones fortsätter att chocka sina tittare och att skapa uppmärksamhet med våldet de visar upp - särskilt mot kvinnor. Men hur illa serien än ser ut finns det flera delar av vår värld som är värre än det som visas upp i Westeros varje vecka via Game of Thrones.

Spoilervarning! Hänvisningar till händelser i säsong 1 och 2 förekommer i texten.

1. AVRÄTTNINGAR

Game of Thrones inleds med att Ned Stark avrättar en desertör. Eftersom ingen rollfigur går säker i serien går det vidare med att Ned Stark själv avrättas av Kung Joffrey sju avsnitt senare. 

Ned Stark förbereder sig för en avrättning. Halshuggning är något som fortfarande används i Saudiarabien. Foto: HBO/Nick Briggs

Trots flera avrättningar bleknar Westeros i jämförelse med de minst 690 avrättningar som Amnesty International rapporterade om för 2018. Det är dessutom en siffra som inte omfattar de tusentals avrättningar som sannolikt utförs i Kina. 

Bland de avrättningsmetoder som används i världen i dag finns bland annat giftinjektioner och hängning. Halshuggning används fortfarande i Saudiarabien. 

Läs Amnesty Internationals dödsstraffsrapport för 2018 här.

2. TORTYR

De allra flesta exemplen av grym, omänsklig eller förnedrande behandling i Game of Thrones kan hämta sin inspiration från verkligheten. Bara i år, 2019, har Amnesty International kunnat dokumentera olika sorters tortyr som påminner om Theon Greyjoys tortyrscener under hela säsong två: misshandel och våldtäkt (Libyen), tvångssjungning (Venezuela) och elchocker på barns könsorgan (Egypten). Under april 2019 har grymma och omänskliga straff, som stening för homosexualitet och amputering för rån och stölder, börjat gälla i Brunei Darussalam. 

Att flå människor levande är en familjetradition för familjen Bolton. I Saudiarabien dömdes bloggaren Raif Badawi till spöstraff 2014. Han sitter fortfarande fängslad. Foto: HBO / Sky Atlantic

Amnesty International har rapporterat om tortyr och annan misshandel i de flesta av världens länder, allt från slag och våldtäkter till att använda hundar för att skrämma offer. 

3. TVÅNGSÄKTENSKAP och andra former av VÅLD MOT KVINNOR
 

Game of Thrones kritiseras för hur de framställer kvinnor och sexuellt våld. Kvinnor våldtas, tvingas till sexslaveri eller utsätts för annat könsbaserat våld. 

 Kvinnorna i Game of Thrones får sällan själva välja vem de gifter sig med. Det är en situation som är alldeles för vanlig för kvinnor och flickor i den verkliga världen utanför serien. Foto: HBO / Sky Atlantic

Flera av de större rollfigurerna säljs eller tvingas till äktenskap. I allra första avsnittet tvingar Daenerys Targaryens bror henne att gifta sig för att själv få fördelar. 

Kvinnors rättigheter har inte kommit mycket längre i den verkliga världen. En rapport om Dominikanska Republiken, som Amnesty International släppte i mars, avslöjade att polisen regelmässigt använder våldtäkt och andra former av tortyr för att straffa kvinnor som säljer sexuella tjänster. I Iran har regeringsvänliga medborgargarden attackerat kvinnor som kämpar emot hijabtvånget i landet.

Vi vet inte ens om i vilken skala tvångsäktenskap förekommer, men enligt GirlsNotBrides är det 650 miljoner nu levande kvinnor som giftes bort innan de fyllt 18 år. Ett land där tvångsäktenskap fortsätter är Burkina Faso. I oktober 2018 kunde Amnesty International bekräfta att fler än hälften av flickorna i landet gifts bort innan de fyller 18. Samma rapport visade att under bara en månad hade 48 flickor fått medicinska komplikationer till följd av könsstympning. 

Men både kvinnorna i Westeros och kvinnorna i verkligheten kämpar emot. #MeToo-rörelsen har gjort avtryck i hela världen. I februari lyfte Amnesty berättelsen om de tre nepalesiska kvinnor som tog ställning mot sexuellt våld i Nepal.

4. ÖVERVAKNING

Ingen kan säga någonting i King’s Landing utan att bli tjuvlyssnad på. Det kryllar av spioner som betalas av de politiska manipulatörerna “Littlefinger” eller Varys, vars “små fåglar” berättar de “konstigaste historier” för honom. 

Med figurer som Littlefinger och hans spioner överallt finns det få hemligheter i Game of Thrones. Foto: HBO / Sky Atlantic

Dagens spioner har inte “små fåglar”, men de har istället program för massövervakning av webb och mobila kommunikationer. 
 

Ett planerat Google-projekt som skulle stödja censuren i Kina - med kodnamnet ‘Dragonfly’ - skulle också göra det möjligt för Kinas ledning att spionera på vanliga Google-användare. Omfattningen av det här skulle snarare kunna jämföras med Bran Starks “Greensight” än ett par viskande fåglar. Google backade från Dragonfly-projektet i december 2018, men det har fortfarande inte officiellt avbrutits.
 

En rapport från Amnesty International avslöjade att civilsamhället i Pakistan är under attack och att människorättsförsvarare övervakas genom en digital kampanj. Aktivister utsattes för extremt personligt anpassade meddelanden som när de öppnades antingen försökte installera skadlig programvara på deras dator eller telefon, eller hänvisa dem till fejkade inloggningssidor för Google och Facebook, skapade för att stjäla deras lösenord.

5. KEMISKA VAPEN OCH ANDRA KRIGSBROTT
 

Game of Thrones värld är en värld av brutal krigsföring med attacker på civila, kemisk “löpeld” och slavarméer bestående av kidnappade barn. För att inte tala om drakarna...

Greyworm är ledare för barnarmén “Unsullied”. Foto: HBO / Sky Atlantic

Amnesty International kunde inte dokumentera någon användning av drakar under 2018 eller 2019, men kunde däremot bekräfta upprepade krigsbrott.

Nya bevis på användningen av kemiska vapen kom fram förra året. Syriens regerings användning av internationellt förbjudna kemiska vapen bekräftades på nytt, enligt bevis som samlats in av Amnesty International, när en klorgasattack i staden Sarāqib gjorde att 11 personer behövde akut medicinsk vård.

Låt inte verkligheten tävla med Game of Thrones när det handlar om skräck, våld och grymhet. Ta ställning, kämpa emot. Bli medlem i Amnesty. Tillsammans kan vi förändra.

Taggar

Jämställdhet Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons