Att läsa hållbar utveckling på folkhögskola innebär att du får praktiska verktyg att använda i kampen för en hållbar värld. Samtidigt får du viktiga teoretiska kunskaper och chansen att börja bygga upp ett nätverk med människor som sysslar med det du drömmer om.
På Röda Korsets Folkhögskola kan du läsa den ettåriga kursen Hållbar utveckling med fokus på klimat och omställning. I kursen ingår studiebesök, föreläsningar och kontakter med olika forskare och organisationer. Du får göra en längre praktik och åka på studieresa med tåg i Sverige eller Europa.
Emelie, Lisa och Antoula är tre av deltagarna 2022 och de tycker att alla borde gå kursen. Vi frågade dem varför, och här listar vi deras främsta argument.
- Du får en bred bas att stå på i framtiden
Om man är det minsta intresserad av att plugga någonting inom hållbarhetssfären så är den här kursen perfekt för att få bitarna att falla på plats, tycker Emelie, Lisa och Antoula. Du behöver inte välja utan får både teori och praktik. Kursdeltagarna får lära sig om de globala sambanden och hur olika delar av klimatfrågan hänger ihop med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Samtidigt får de testa olika praktiska moment som stadsodling, att hålla workshops och skriva artiklar och rapporter.
- Du får bygga ett nätverk
Deltagarna kommer i kontakt med olika föreläsare och forskare och gör många studiebesök som ger hopp och inspiration. Ett stort plus, enligt Emelie, Lisa och Antoula, är att det ingår sju veckors praktik på vårterminen. Praktiken ger erfarenhet och breddar kontaktnätet ännu mer. Det stärker också självförtroendet när handledarna ute på praktikplatserna märker att kursen har gett bra redskap och kunskaper för att verkligen kunna bidra till arbetet.
Det stärker självförtroende när handledarna ute på praktikplatserna märker att kursen har gett bra redskap och kunskaper.
- Du växer som person
"Jag har lärt mig att ifrågasätta mer och förstå vad jag vill ha ut av livet. Det här året ger inte bara faktakunskaper, det ger mig också utrymme att reflektera och se utanför normen", berättar Lisa.
Antoula mår mycket bättre av att vara i ett sammanhanget med andra som är engagerade i klimatfrågan. "Det ger mig jättemycket och lättar på den klimatångest som annars är så lätt att falla in i."
"Skolan i sig är en väldigt rolig plats att vara på", tycker Emelie. "Vi möts och samarbetar mellan kurserna och man får lite koll också på projekt de andra arbetar med. Det är väldigt inspirerande och kul."
- Dina intressen är med och styr innehållet
Emelie, Lisa och Antoula tycker att det är coolt att några på kursen kommer direkt från gymnasiet medan andra redan har en universitetsexamen eller har jobbat länge. Vi lär oss och bygger kunskap tillsammans med våra lärare utan att behöva bevisa våra kunskaper i tentor och betyg, berättar de tre deltagarna. Våra intressen är med och styr hur vi lägger upp kursplanen under året.