Världen av Amnesty International

​Från smutskastning till sexuellt våld

Foto: från Amnestys rapport "Challenging power, fighting discrimination: A call to action to recognize and protect women human rights defenders"

Regeringar skyddar inte kvinnliga människorättsförsvarare - de utsätts för en rad könsspecifika attacker, som våldtäkt, på grund av sitt arbete med att lyfta fram kvinnors rättigheter, jämställdhet och sexuella rättigheter, det konstaterar Amnesty International en i ny rapport.

Rapporten Challenging power, fighting discrimination: A call to action to recognize and protect women human rights defenders” visar hur de här aktivisterna fortsätter att bli angripna, skrämda, kriminaliserade och till och med dödade för sitt arbete. Det här trots upprepade löften, som antagandet av en FN-resolution för sex år sedan, om att deras skydd ska stärkas.

Ebtisam El-Saegh, som arbetar med människorättsorganisationen SALAM for Democracy and Human Rights i Bahrain, blev utsatt för sexuella övergrepp, svårt slagen, sparkad i magen och tvingades att stå upp under nästan alla de sju timmar som hon blev förhörd när hon var häktad under 2017. Hon är en av de människorättsförsvarare som citeras i rapporten.

- Jag blev hotad med att de skulle skada min familj och att de skulle hämta in min man och tortera honom och använda elchocker mot honom. Männen sa till mig att “ingen kommer att kunna skydda dig”, berättar Ebtisam El-Saegh.

Över hela världen protesterar kvinnor mot orättvisor, övergrepp och diskriminering, ofta eftersom de själva har varit med om det.

Kvinnliga människorättsförsvarare blir attackerade för vad de är och för vad de gör. Riskerna är än större för dem som möter intersektionell diskriminering - det vill säga om du är kvinna och till exempel tillhör en etnisk minoritet, är fattig eller bisexuell måste du kämpa mycket hårdare för att göra din röst hörd.

Över hela världen protesterar kvinnor mot orättvisor, övergrepp och diskriminering, ofta eftersom de själva har varit med om det. De är centrala för att mänskligheten ska kunna göra framsteg: de kämpar för mänskliga rättigheter och mot patriarkatet och mot rasism, samtidigt som de driver på grundläggande reformer på så många håll. Regeringar måste leva upp till sina åtaganden för att säkerställa att de här aktivisterna kan jobba fritt och säkert, säger Kumi Naidoo, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Amnesty uppmanar stater att utreda attacker mot kvinnliga människorättsförsvarare och se till att de ansvariga för attackerna ställs till svars. Stater måste också utbilda allmänheten om människors rätt att försvara alla mänskliga rättigheter, liksom de måste se till att människorättsförsvarare får de medel de behöver för att driva sin verksamhet och att det finns ett skydd anpassat just för kvinnors behov.

Ladda ner rapporten här!

I rapporten finns bland annat vittnesmål från 23 aktivister från 21 länder, intervjuade mellan februari och april 2019.

Taggar

Mänskliga rättigheter