Berg av sopor. Myller av människor och fordon. Leriga vägar fulla av gatuförsäljare. Det är vad som möter dig när du kommer in i slumområdet Mathare i Nairobi. När du viker in på en sidoväg ser du bostäderna. Skjulen, hoplappade av brädor och plåt.
Några av dem har ett kryss på sig. Det innebär att de snart kommer att tas bort. Det officiella skälet är att de ligger för nära floden. Avhysningar och skövling av bostäder är vanligt i Nairobis slum.
Ingen tillgång till toaletter
Mitt bland de enkla bostäderna ligger några solida stenhus, och det är där vi möter Nancy Wanjiik. Nancy är 38 år och länge bodde hon i ett skjul med sina två döttrar. När de behövde gå på toaletten var det ”flying toilet” som gällde – att uträtta sina behov i en platspåse som man kastar iväg. ”Dit ner” säger hon, och pekar mot floden, där soporna ligger i drivor.
Tillslagen mot slummen kom med jämna mellanrum.
”Ofta hörde vi varningar eller rykten om var rivningarna skulle ske. Människorna gjorde motstånd på alla sätt de kunde, men bostäderna revs ändå”, berättar Nancy.
”Avtalet med borgmästaren var en seger”
Genom att organisera sig i ett kooperativ lyckades Nancy och de andra sätta något i rullning. Tillsammans blev de en röst som krävde förändring. De kom till förhandlingsbordet och satt i samtal med borgmästaren. Resultatet blev ett samarbetsavtal som gav dem rätt att använda mark till att bygga bostäder.
”Avtalet med borgmästaren var en stor seger”, säger Nancy. Det var också första steget mot hennes nya bostad, ett solitt stenhus. En resa som krävde stort tålamod.
”Vi började spara, en shilling om dagen (cirka 80 öre). Med ett litet kapital kunde vi, som hade bildat ett kooperativ, få lån.” berättar Nancy, som försörjer sig som frisör.
Medlemmarna byggde sedan sina hus tillsammans med professionell bygghjälp från We Effects samarbetsorganisation Pamoja Trust.
Efter två år stod husen klara. Husen är på två rum och kök och har el och rinnande vatten. I en gemensam byggnad finns toalett och möjligheter till tvätt och dusch. Lånen räknar de med att kunna betala tillbaka på åtta år. Nu hoppas kooperativet få tillgång till mer av stadens mark för att bygga fler hus.