nyhet av Kvinna till Kvinna

Framsteg i kampen mot sexuellt våld i Kongo

Trots att kriget i DR Kongo officiellt slutade 2002, utsätts civila i östra delarna av landet fortfarande för attacker, inklusive sexuellt våld. Foto: Kvinna till Kvinna/Anna Lithander.
Demokratiska Republiken Kongo har antagit en handlingsplan för att bekämpa konfliktrelaterat sexuellt våld som begås av landets egen militär, FARDC.

– Att ta itu med förtryckande maskuliniteter inom armén måste prioriteras. Soldater och poliser kommer från ett patriarkalt samhälle och beter sig som de har fått lära sig, kommenterar Muthaka Ilot Alphonse, ledare för Congo Men’s Network.

Sedan slutet av 1990-talet, när det började komma rapporter om att sexuellt våld användes som krigsstrategi i DR Kongo, har landet stått i centrum för många internationella diskussioner om konfliktrelaterat sexuellt våld. Officiellt slutade kriget 2002, men i östra DR Kongo har väpnade konflikter fortsatt att blossa upp.

Trots att det gjorts många insatser för att minska det höga antalet fall av våldtäkter och annat sexuellt våld, har attacker mot civila fortsatt.

Krävs resurser

Enligt Muthaka Ilot Alphonse är den ny antagna handlingsplanen ett resultat av påtryckningar från det internationella samfundet gentemot den kongolesiska regeringen, efter att den nationella armén och polisen visat sig ligga bakom flera fall av sexuellt våld.

– Det är positivt att planen har antagits, den kan bli ett viktigt bidrag till att få slut på konfliktrelaterat sexuellt våld, säger han.

Men Muthaka Ilot Alphonse är orolig för att planen inte kommer att få tillräckligt med resurser i statsbudgeten för att kunna genomföras. Detta, säger han, var fallet med den nationella handlingsplanen för FN: s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet som antogs 2010.

Förutom att motverka det sexuella våld som förekommer i konfliktsituationer, vill Muthaka Ilot Alphonse också se en mer övergripande strategi mot allt sexuellt våld i det kongolesiska samhället – med åtgärder mot bilden av maskulinitet som något aggressivt.

– Studier har visat att civila utgör 70 procent av våldtäktsmännen. Det finns många orsaker till sexuellt våld; traditioner, kultur, religion och det patriarkala arv som uppmuntrar män att inte betrakta kvinnor som människor. Många män – inklusive poliser, politiker och domare – anser inte att sexuellt våld är en kränkning av de mänskliga rättigheterna, säger han.

Förebyggande arbete nödvändigt

Susanna Rudehill, fältrepresentant för Kvinna till Kvinna i DR Kongo, delar Muthaka Ilot Alphonses analys.

– Med tanke på de förödande konsekvenser våldet har haft för kvinnor i DR Kongo har mycket fokus riktats mot att hjälpa överlevande. Men för att få ett slut på våldet mot kvinnor, är det nödvändigt att arbeta förebyggande. Det mest effektiva sättet att förebygga våld mot kvinnor och flickor är att ta sig an de grundläggande orsakerna; de ojämlika sociala normer och könsroller. Det är vad vi och våra samarbetsorganisationer jobbar med, säger hon.

– Handlingsplanen är välkommen, nu förväntar sig kvinnor i DR Kongo att den också omsätts i praktiken!

Malin Ekerstedt.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons