Förhandlingen är ett led i processen fram till FN:s konferens om utvecklingsfinansiering som sker i Addis Abeba, Etiopien, i juli. Det är då beslut ska tas om strategi och verktyg för att finansiera de nya globala hållbarhetsmålen som ska antas i september.
Emelie Aho, policyrådgivare på Forum Syd som kommer att sitta med vid förhandlingsbordet tillsammans med Karin Lexén, direktor på SIWI och ambassadör Staffan Tillander ser fram emot en intensiv vecka!
Emelie, varför är den här förhandlingen viktig?
- Vi måste se till att förslaget som ska beslutas i Addis Abeba verkligen innehåller gemensamma åtaganden och hållbara lösningar för att bekämpa fattigdomen. Den första förhandlingsrundan visade att det finns risk för urvattnade skrivningar och en del viktiga paragrafer har redan tagits bort. 2015 är ett avgörande år eftersom även finansieringen av de nya globala hållbarhetsmålen ska förhandlas.
Sverige är ett av få länder som har med representanter från civila samhället, vilka perspektiv tror du att ni som deltar kan bidra med?
- Förhoppningsvis kan vår kunskap och erfarenhet av att föra talan för de mest utsatta i världen bidra till att stärka Sveriges position inför beslutet i Addis Abeba. Som representanter för det civila samhället bidrar vi till ett helhetsperspektiv. Sverige har en hög trovärdighet i viktiga delar i agendan för utvecklingsfinansiering och jag vill tro att en del av förklaringen ligger i att regeringen valt att föra en dialog med civilsamhället från början. Det är viktigt inte minst för att vi i civilsamhället förväntas vara med och genomföra agendan.
Vad kan du göra rent konkret under förhandlingarna?
- Både jag och Karin Lexén från SIWI kommer att finnas på plats i förhandlingsrummet och kan direkt ge konkreta synpunkter till den svenska ambassadören, som ju för Sveriges talan. Vi kommer att göra vad vi kan för att föra fram civila samhällets röst! Om det behövs kan vi kan också snabbt få fram faktaunderlag från våra respektive nätverk.
Vilka frågor kommer du försöka få fram under veckan?
- Jag tänker lyfta vikten av att givarländerna måste uppfylla biståndsmålet på 0,7 % av BNI till 2020. Migrationen och diasporans betydelse bör erkännas. Det måste också skapas fler möjligheter för remitteringar. När det gäller hanteringen av globala skatteflyktsfrågor vill vi ha ett mellanstatligt skatteorgan under FN för att alla länder, särskilt de mest drabbade, ska ha röst och beslutsmandat. Det behövs även starkare skrivningar för hur privat finansiering ska ske och företagens roll.