nyhet av Latinamerikagrupperna

Förändra systemet – inte klimatet!

Latinamerikagrupperna vill att världens ledare tar ansvar för klimatet.
Mellan den 1 och 12 december arrangeras COP 20 i Perus huvudstad Lima. Parallellt håller folkrörelser från hela världen ett alternativt klimatmöte mot klimatför­ändringar. Svenska Latinamerikagrupperna finns nu på plats och deltar i diskussionerna på det parallella mötet.

Vi är i Lima för att sätta press på världens ledare att ta ansvar i klimatfrågan. Vi kommer under folkets toppmöte träffa redan drabbade personer av klimatförändringarna och andra aktivister från hela världen samt föra fram våra ståndpunkter för svenska politiker och svensk och internationell press.

- Klimatförändringar utgör ett globalt problem som övergår alla gränser och påverkar oss alla. Hårdast drabbas redan utsatta samhällsgrupper, som Latinamerikas urfolk och småbrukare, trots att de bär ett mycket mindre ansvar för den globala uppvärmningen, säger Frida Ekerlund, ledamot i Latinamerikagruppernas styrelse.

Latinamerikagrupperna kräver att:

  • Sverige måste gå före: Sverige påstår sig vara ett föregångsland när det gäller klimatfrågan men det är inte sant. Sedan 2012 har Sverige klättrat från 13:e plats till 10:e plats på listan över länder med störst ekologiskt fotavtryck. Stora delar av de produkter som produceras i utvecklingsländer konsumeras i de industrialiserade länderna. Istället för att lägga klimatansvar på den stat där produktion och koldioxidutsläpp sker, måste livsstil och konsumtion vara centrala teman i debatten om ansvarsutkrävande i skapandet av en globalt rättvis klimatpolitik. Konsumtionen i Sverige och världen, måste ifrågasättas och problematiseras, och statligt ägda bolag samt AP-fonderna ska vara aktiva aktörer i klimatomställningen.
  • Förändra systemet. Inte klimatet: Lösningar på klimatkrisen kan inte förhandlas med marknadslösningar som utgångspunkt eftersom detta system riskerar att sätta ekonomisk vinst framför miljö och sociala aspekter. Livsmedelsspekulation, samt initiativ från internationella organisationer och myndigheter, som ”grön ekonomi”, ”klimatsmart jordbruk” och ”REDD+”, är alla falska lösningar där klimatförändringarna antas lösas av marknaden. Klimatöverenskommelser ska utgå från naturens rättigheter, mänskliga rättigheter och lokalt anpassade hållbara lösningar. Folkligt inflytande och politiska förslag som matsuveränitet och agroekologi ska ligga till grund för lösningarna på klimatkrisen.
  • Stater måste ta ansvar: Klimatkrisen ska inte lösas av transnationella företag och privata aktörers goda vilja. Privata företag ska därför inte vara centrala i omställningen. Suveräna stater måste ta sitt ansvar för skapandet av juridisk bindande och långtgående avtal för klimatomställning. Globala avtal måste ha tydliga riktlinjer för privata företags ansvar för miljö, samt beakta lokalbefolknings rättigheter.   

Mer information om klimatförhandlingarna finns på COP:s hemsida och på det parallella toppmötets hemsida. Följ Latinamerikagruppernas uppdateringar från Lima på vår hemsida och på facebook.

Latinamerikagrupperna finns tillgängliga för svenska journalister som vill ha material i form av intervjuer, bilder och artiklar från Lima.

Taggar

Klimat & miljö
Annons