nyhet av Studieförbundet Bilda

Folkbildning för asylsökande är viktigt

På Mötesplats Södertälje ordnar Bilda språkundervisning och andra studiecirklar för nya svenskar.
Luften är tät, koncentrationen är stor, samtalen runt borden förs intensivt och sorlet är kompakt. Vid något bord skrattar en kvinna till, vid ett annat pustar och stånkar några män över det knepiga svenska språket. Anna Svalander, konsulent på Bilda, skriver om språkcaféet i Korskyrkan i Borås.

Det är onsdag och språkcafé i Korskyrkan i Borås. Varje vecka kommer cirka 120 vuxna och ett tjugotal barn till kyrkan för att öva på det nya språket. Olle tar emot mig när jag ringer på dörren, han ansvarar för barnen som sitter i ett eget rum, leker, målar och busar. En trappa upp sitter föräldrar och andra vuxna som alla flytt krig och förtryck och väntar på att få uppehållstillstånd.

Kyrkornas Flyktingrådgivning i Borås är initiativtagare till språkcaféet och fler än 35 frivilliga jobbar här varje vecka. Många är pensionerade lärare, alla är inte pedagoger, men alla behövs! 

"Jag vill bara lära mig språket"

Efter en timmes tragglande med bokstäver, pronomen och verb säger Rebecca: ”Nu är det fika, fika är ett viktigt ord i Sverige”. Barnen kommer upp och fikar med sina föräldrar. Det doftar av gott bröd, pålägg och kakor. Rami från Irak säger: ”Jag har varit i Sverige i mer än ett år, och jag vill bara lära mig språket, få ett jobb och bidra till samhället”. Samia från Syrien var lärare i arabiska och förvånansvärt snabbt snappar hon upp nya ord. ”Jag behöver en bok, eller en pärm så det blir lättare att studera språket, att bara ha lösa papper är inte bra”, säger hon.

Viktigt på riktigt

I det här rummet ryms så mycket begåvning, värme och vilja, något som vårt samhälle verkligen behöver! Tack vare att staten äntligen insett att verksamheten för asyIsökande är viktig folkbildning kan Bilda under hösten bidra med material till den här och andra grupper. Det känns viktigt på riktigt.

Vill du också vara med och ordna verksamhet för asylsökande? Läs mer här

Taggar

Flykt & migration