nyhet av Kvinna till Kvinna

Fokus på säkerhet vid valet i Afghanistan

"Det här är det första valet där presidentkandidaterna pratar om kvinnors rättigheter", säger Linda Nyström, praktikant hos SAK i Kabul. Här utanför en byskola i Jalalabad. Foto: Anders Rosén
Imorgon går Afghanistan till val. Linda Nyström, tidigare praktikant på Kvinna till Kvinna som just nu gör praktik på Svenska Afghanistankommitténs (SAK) informationsenhet i Kabul, berättar om det spända läget i landet och hur valet kan påverka kvinnors rättigheter.

Hur ser situationen i Afghanistan ut inför valet imorgon?

– Läget är spänt. Utländsk media beskriver främst attacker mot utländska personer som vistas i Afghanistan, men detta är bara toppen av ett isberg. Attacker med dödlig utgång genomförs dagligen mot myndigheter, polis och civilbefolkning. Jag har dock uppfattningen att befolkningen överlag är hoppfulla inför valet och att det kanske kan komma något gott ur maktskiftet. Presidentkandidaternas valmöten har varit välbesökta och folk har köat i dagar för att få sina röstkort. Nu får vi hålla tummarna för att våldet inte eskalerar på lördag så att folk vågar använda sina röstkort och gå och rösta. Både på landsbygden och i städerna, säger Linda Nyström.

Vilka är de viktigaste valfrågorna i det afghanska valet?

– Det är främst fokus på säkerhet, landets ekonomi och den utbredda korruptionen i landet. Det pratas såklart också om det bilaterala säkerhetsavtalet mellan USA och Afghanistan, som den nuvarande presidenten Hamid Karzai inte har skrivit under, samt om de utländska styrkornas vara eller icke vara i Afghanistan, säger Linda Nyström.

Hur påverkar valresultatet kvinnors rättigheter?

– Vad jag har förstått så är detta det första valet där presidentkandidaterna pratar om kvinnors rättigheter. Om dessa rättigheter och löften kommer appliceras i verkligheten kan bara framtiden utvisa. Kvinnors rättigheter, om man ser till de senaste tio åren, är på väg åt rätt håll och har stärkts i och med den internationella närvaron. Dock är många som arbetar för kvinnors rättigheter oroliga för en backlash när de utländska styrkorna drar sig tillbaka, eftersom ett skäl till utvecklingen är styrt bistånd som har gått till utvecklingen av kvinnors rättigheter. Att många av kandidaterna pratar om att skapa fred med talibanerna oroar också, då kvinnors rättigheter inte existerade under tiden talibanerna styrde landet.

Bland alla männen som kandiderar finns en kvinna, Habiba Sarobi, före detta guvernör i provinsen Bamyan. Hon kandiderar som vice president med presidentkandidaten Zalmay Rassoul och är den enda kvinnan som kandiderar på denna nivå. 300 kvinnor kandiderar för platser i de styrande församlingarna på provinsnivå, vilket är det högsta antalet kvinnor som kandiderar någonsin. Förhoppningsvis har fler kvinnor i politiken en positiv inverkan på kvinnors rättigheter, säger Linda Nyström.

Amanda Borg

Taggar

Jämställdhet Krig & fred Mänskliga rättigheter