nyhet av Artikel2

FN:s säkerhetsråd når inte hela vägen

Foto: UN Photo/Evan Schneider.

Den 27 april förlängde FN:s säkerhetsråd mandatet för fredsstyrkan Minurso som verkar i Västsahara. Sverige stödjer resolutionen trots att den inte innehåller utökat mandat att bevaka brott mot mänskliga rättigheter.

I ett pressmeddelande skriver FN att säkerhetsrådet antog resolution 2414 som innebär att Minursos mandat förlängs med sex månader till den 31 oktober 2018 istället för med ett år som vanligt. Den korta förnyelseperioden speglar det brådskande behovet av att komma fram till en lösning. Säkerhetsrådet uppmanar Marocko och Polisario till att förhandla och yrkar på en "realistisk, genomförbar och varaktig" politisk lösning för att avsluta den decennier gamla konflikten.

– Resulotionen som antogs i fredags innefattar stora informationsluckor. Det skrivs inget om att styrkans främsta uppgift är att genomföra en folkomröstning där Västsaharierna får utöva sin rätt till självbestämmande. En folkomröstning som Västsaharierna väntat på i 27 år, säger Caroline Nord på Emmaus Stockholm.

Minurso är den enda av de fjorton FN-styrkor som finns i världen som inte har mandat att bevaka brott mot mänskliga rättigheter. Inte heller i år har Sverige, som medlem i säkerhetsrådet, stått upp för Västsaharierna och krävt ett utökat mandat. Sverige beskriver sin ståndpunkt på UD:s hemsida.

– Sverige borde ha lagt ned sin röst för att signalera att man inte accepterar Minursos mandat i nuläget. Sverige måste agera för att mänskliga rättigheter ska respekteras och för att en av världens mest segslitna konflikter får ett slut, fortsätter Caroline Nord.

Marocko och Västsahara beskrivs i resolutionen som jämbördiga parter, trots att den ena parten är en ockupationsmakt och den andra ett ockuperat folk.

Taggar

Krig & fred
Annons