Natten till fredag den 29 mars vandaliserades Emmaus Björkås second hand-butik på Linnégatan i Göteborg. Butiken är känd för att kombinera mode med politiska budskap i sina skyltfönster, och temat som blev vandaliserat var en feministisk skyltning som ställdes upp i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars.
– Det här har hänt förut och det går att se ett mönster av rasism och kvinnohat bakom skadegörelsen som återkommer, säger Emmaus Björkås styrelseordförande Mikela Lundahl Hero.
Skyltfönstret som vandaliserades den här gången innehöll en kvinnligt kodad skyltdocka med en pratbubbla med texten ”Imagine if men were as disgusted with rape as they are with periods”, på svenska ungefär ”Tänk om män tyckte lika illa om våldtäkt som om mens”. Skyltdockan bar också en second hand-tröja med budskapet ”Support your local feminist fight club”, på svenska ungefär ”Stöd din lokala feministiska kampklubb”.
– Lika viktigt som försäljning av secondhandvaror för att finansiera våra ändamål, är det att använda våra plattformar, som butiksfönster, till att driva opinion kring de värderingar som föreningen bygger sin verksamhet på. Som föreningens ordförande är jag oerhört stolt över de skarpa kampanjer vi om och om igen lyckas med i skyltningarna, säger Mikela Lundahl Hero, styrelseordförande i Emmaus Björkå. Att det är just våra kampanjer kring feminism och antirasism är det som bemöts med våld säger mycket om vår samtid, tyvärr.
Emmaus Björkå och dess second hand-butiker har gjort sig kända i framförallt Göteborg och Malmö genom att kombinera mode med politiska ställningstaganden i sina skyltfönster. Julskyltningen 2017 blev exempelvis utsedd till årets julskyltning av tidningen Handelsnytt, när den kombinerade det visuella temat från teveserien Game of Thrones med satiriska julklappsrim baserade på de sju diskrimineringsgrunderna.
De senaste åren har organisationens skyltfönster krossats flera gånger, bland annat inför valet 2014 då en mörkhyad skyltdocka med hijab och pratbubblan ”Ut med rasisterna” attackerades med gatsten. Även andra gånger verkar just mörkhyade skyltdockor ha valts ut av fönsterkrossare.
– Det är så mycket hat. Varje månad när vi skyltar om måste vi tvätta och skrapa bort spottloskor och matrester från fönsterrutorna, säger Anna Fors, som är butikskommunikatör och ansvarar för skyltningarna.
Men förutom hat och våld finns stöd och kärlek också.
– Det är faktiskt inte bara spottloskor på rutorna, utan det dyker upp en och annan pussmun på rutorna också. Även post it-lappar med uppmuntrande ord har jag sett, och då och då kommer folk till och med in med blommor till butiken för att visa sin uppskattning över att vi fortsätter att ha de här budskapen. Det går inte att skrämma oss till tystnad när vi vet att vi är många fler än dem som hatar, avslutar Anna Fors.