Ines Bustamante Antezana är regional representant för Svenska kyrkans internationella arbete i Centralamerika, en av världens mest våldsamma regioner. Här berättar hon om förtrycket och situationen i regionen och hur våldet drabbar särskilt kvinnor, barn och unga.
Hur ser situationen ut för flickor och kvinnor i Centralamerika?
– När det gäller utbildning har nivån generellt blivit bättre. Idag finns det fler kvinnor som har högre utbildning. Ett stort problem är fortfarande våldet mot kvinnor. Ni una menos (Not One Woman Less), är en latinamerikansk kampanj mot det brutala könsbaserade våldet mot kvinnor som har fått stor spridning i regionen. Problemet med denna våldskultur har mycket att göra med att det är ett dominant, patriarkalt samhälle.
Även för flickor är våldet ett stort problem. De blir utsatta för sexuella övergrepp och fysiskt våld. En följd av detta är att Latinamerika och Karibien är den region med mycket höga graviditetstal. Bara i Guatemala blir mer än 90 000 flickor mellan 10-19 år gravida varje år, en siffra som bara ökar.
Vad orsakar den svåra situationen för barn?
– Fattigdom är en stor del av problemet, och det har inte blivit bättre här i Guatemala. Det är stora klyftor mellan fattiga och rika. Statistiken visar att nästan 50 procent av barn under fem år drabbats av kronisk undernäring. I städerna är barn som kommer från en fattig familj en extra utsatt grupp. Det är främst den organiserade kriminaliteten som blir ett hot. Var 12:e timme blir en kvinna mördad i Guatemala, det sexuella våldet sprider sig och 80 procent av alla offer är minderåriga. Även om lagar har tillkommit för att skydda barn och kvinnor uppklaras inte mer än 1 procent av morden på kvinnor och mindre än 10 procent av alla våldsbrott mot kvinnor. Det finns inga resurser och är inte prioriterat.
– Claves, som är baserade i Uruguay, är en samarbetspartner till Svenska kyrkans internationella arbete. De har utvecklat egna metoder för att bekämpa våld mot barn. Metoder som baseras på lek, ett pedagogiskt sätt som gör det lättare för barnen att prata om det våld som de kan tänkas utsättas för eller har blivit utsatta för. Claves utbildar lärare och andra vuxna, för att minska acceptansen mot våldet som drabbar barn. För Claves är barn och unga i centrum och deras metoder syftar till att bidra för att öka deras egenmakt.
Claves kampanj ”Un trato por el buentrato” går ut på att få människor att ”vaccinera sig mot våld” och få vuxna att lova att inte använda våld mot barn. Här är det vanligt att barn inte har någon makt eller bli lyssnade på, de räknas inte och det är framförallt vuxna som har talan i samhället. Claves är en trosbaserad organisation, vilket gör att de får en helt annan ingång till religiösa aktörer som kan påverka samhället. Religion och kyrkor har ett stort inflytande i Guatemala, inte minst inom genusrättvisa, sexuell hälsa och rättighetsfrågor. Att kunna adressera, och till och med att jobba i alliansen med kyrkor för genusrättvisa är mycket relevant. Just nu sprider Claves sina metoder i Guatemala i samarbete med katolska kyrkan. De har ett rättighetsperspektiv och vill stärka barn, så att barnen själva kan kräva sina rättigheter