Över 110 miljoner människor är på flykt, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR:s data från maj 2023. Att vara flykting innebär att man har tvingats fly från sitt hem på grund av förföljelse eller krig. Många blir internflyktingar i närliggande regioner inom hemlandet eller flyr till ett grannland. Andra försöker ta sig till andra delar av världen för att söka asyl. Att söka asyl innebär att man söker skydd i ett annat land och det är en mänsklig rättighet
Flyktingar är skyddade av internationell rätt. 146 länder har skrivit under FN:s flyktingkonvention, där det bland annat står att man inte får hindra någon från att ta sig in i landet för att söka asyl eller skicka tillbaka människor till länder där de riskerar förföljelse. UNHCR ansvarar för att flyktingar ska ha rätt att söka asyl.
Flera svenska biståndsorganisationer arbetar med flykt och migration. Vissa arbetar för migrantarbetares rättigheter och andra finns på plats i flyktingläger. I Sverige ordnar många organisationer aktiviteter för nyanlända så att de snabbare ska lära sig språket, träffa nya vänner och komma in i samhället.
Fakta om flykt och migration
Om människor på flykt
På många platser dit människor flyr från krig och konflikter utvecklas överfulla läger till permanenta bosättningar där människor konstant kämpar mot undernäring och utbrott av sjukdomar som mässling och kolera. Läkare Utan Gränser arbetar världen över för att hjälpa flyktingar och internflyktingar.
Läs mer hos Läkare utan Gränser
Flykt och migration i siffror
År 2020 var 38% av alla flyktingar i världen under 18 år gamla. Antalet personer som tvingades fly inom sitt hemland på grund av våld, konflikt eller katastrof nådde 55 miljoner, vilket är den högsta siffran på över 20 år. Indien är det land som flest har flyttat ifrån – nästan 18 miljoner människor från Indien bor och jobbar i ett annat land.
Sedan år 2000 publicerar International Organization for Migration (IOM) varje år rapporten World Migration Report. Rapporten innehåller data och information om migration samt tematiska kapitel som behandlar aktuella migrationsfrågor.
Här finns en interaktiv presentation av World migration report
Hur ser asylmottagandet ut i Sverige?
Varje år sammanställer Asylrättscentrum en rapport om den politiska utvecklingen och situationen för asylsökande i Sverige. Rapporten innehåller statistik över Sveriges asylmottagande, massflyktsdirektivets genomförande samt beskrivningar av det svenska mottagningssystemet och det migrationsrättsliga läget.
Under 2023 lämnades 12 491 ansökningar om internationellt skydd in till Migrationsverket, vilket är en minskning med 25 procent jämfört med året innan.
Läs om asylmottagandet i Sverige hos Asylrättscentrum
Migrantarbetares rättigheter
Av världens 272 miljoner migranter uppskattar FN:s Internationella arbetsorganisation ILO att 169 miljoner är arbetskraftsmigranter – människor som flyttat till ett annat land för att jobba. De utgör nästan 5 procent av arbetskraften globalt och är viktiga för ekonomin men är samtidigt några av de mest utsatta arbetstagarna på arbetsmarknaden. Ofta jobbar de under slavliknande förhållanden.
Läs mer om arbetskraftsmigration hos ILO
Att leva som papperslös
Människor som lever i Sverige utan tillstånd kallas för papperslösa. Det är en utsatt grupp som riskerar att exploateras, utnyttjas och utsättas för våld. I rapporten Röster från skuggsamhället intervjuar Röda Korset och Stadsmissionen papperslösa i Sverige för att belysa deras situation.
Tips på organisationer
Här är några organisationer med fokus på flykt och migration: