FAKTA: Dödsstraff

Världen

Hundratals, eller kanske till och med tusentals, människor avrättas varje år. Ofta sker det utan rättvisa rättegångar. Var finns dödsstraffet kvar? Vilka argument finns för att avskaffa dödsstraffet?

Rätten till liv är en mänsklig rättighet. Därför motsätter sig människorättsorganisationer som Amnesty International dödsstraffet. Ingen stat har rätt att bestämma om invånarna ska leva eller dö.

Utförs dödsstraff fortfarande?

Ja, på vissa platser. Amnesty räknar med att minst 483 avrättningar skedde under 2020. Det är dock den lägsta siffran på 10 år, och 144 länder har avskaffat dödsstraffet i praktiken.

I Europa är det bara Belarus som fortfarande tillämpar dödsstraffet. I mars i år avskaffades dödsstraffet i Virginia, men i 27 av USA:s 50 delstater kan människor fortfarande dömas till döden. Även Indien och Japan dömer folk till döden.

Se var dödsstraffet finns kvar hos World Coalition Against the Death Penalty

88 % av de 483 dokumenterade avrättningarna 2020 ägde rum i Iran, Egypten, Irak och Saudiarabien. I dessa länder kan en rättvis rättegång inte garanteras. Men Amnesty räknar också med att tusentals personer har dödats i Kina. Det finns inga siffror på exakt hur många.

Läs om dödsstraffet i världen 2020 hos Amnesty

Vilka brott kan leda till en dödsdom?

I USA och Japan, exempelvis, döms människor bara till döden för mord. I Indien blir det allt vanligare att de som avrättas är dömda för sexualbrott i samband med mord. Oavsett vilka brott som ligger till grund för en dödsdom är det ett människorättsbrott och inga rättsprocesser är felfria. USA har fått skarp kritik för bristande juridiska processer som lett fram till dödsdomar. 

En rapport från organisationen Reprieve, som arbetar mot människorättsbrott, visar att dödsstraffet används som ett sätt att förtrycka befolkningen och tysta politiska motståndare i Egypten. Under 2020 avrättades 152 personer där – den högsta årliga siffran någonsin.

I vissa länder, exempelvis Saudiarabien och Somalia, riskerar man att dömas till döden för att man är en HBTQI+-person.

Läs mer om dödsstraff och HBTQI+-personer hos QX

Argument för att avskaffa dödsstraffet

Det finns många argument för att avskaffa dödsstraffet. Här ger vi tre exempel. Du kan läsa mer hos Amnesty, exempelvis i artiklarna 5 anledningar att avskaffa dödsstraffet och 10 frågor & svar om dödsstraff!

  • Det strider mot de mänskliga rättigheterna

Enligt FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har alla människor rätt till liv. Dödstraff innebär att staten kränker invånarnas mänskliga rättigheter. Alla människor har enligt samma förklaring rätt att skyddas från tortyr, men dödsstraffet är en form av tortyr. Dels innebär det en psykologisk tortyr att veta att man ska dö, och dels är själva avrättningen smärtsam. 

Läs Amnestys berättelse om en japansk före detta dödsdömd som satt fängslad i 45 år

  • Det finns en risk att oskyldiga döms

Alla rättssystemet styrs av människor, och ibland gör människor fel. Risken finns alltid att en oskyldig person döms. Men till skillnad från ett fängelsestraff kan ett dödsstraff aldrig återkallas. När rättssystemet har brister, exempelvis diskriminerar mot vissa grupper, blir detta problem bara värre.

Läs Amnesys berättelse om fyra människor som avrättades på felaktiga grunder i USA

  • Det minskar inte brottsligheten

Det finns inget som tyder på att samhällen där dödsstraffet används är lugnare och tryggare eller har mindre brottslighet. Det finns däremot teorier som säger att ett samhälle blir råare när våld bemöts med våld.

Läs mer fakta om dödsstraffets relation till brottslighet hos ABC

Taggar

Mänskliga rättigheter