Hundratals, eller kanske till och med tusentals, människor avrättas varje år. Ofta sker det utan rättvisa rättegångar. Var finns dödsstraffet kvar? Vilka argument finns för att avskaffa dödsstraffet?
Rätten till liv är en mänsklig rättighet. Därför motsätter sig människorättsorganisationer som Amnesty International dödsstraffet. Ingen stat har rätt att bestämma om invånarna ska leva eller dö.
Utförs dödsstraff fortfarande?
Ja, på vissa platser. Amnesty International dokumenterade 1 153 avrättningar i 14 länder under 2023. Det är en ökning med mer än 30 procent jämfört med de 883 avrättningar som dokumenterades under 2022.
Trots denna ökning är antalet länder som genomfört avrättningar den lägsta som Amnesty International någonsin registrerat. I Europa är det bara Belarus som fortfarande tillämpar dödsstraffet, inga avrättningar registrerades i Belarus under 2023.
När det kommer till antalet utfärdade dödsdomar i världen, ökade de med 20% under 2023, till totalt 2 428.
Se var dödsstraffet finns kvar hos World Coalition Against the Death Penalty
Under 2023 ägde 89 procent av de kända globala avrättningarna rum i Mellanöstern och Nordafrika. Iran stod för 74% av alla registrerade avrättningar och Saudiarabien för 15%. Amnesty räknar med att tusentals personer har dödats i Kina. Det finns inga siffror på exakt hur många eftersom det klassas som en statshemlighet.
Läs om dödsstraffet i världen 2023 hos Amnesty.
Vilka brott kan leda till en dödsdom?
I USA och Japan, exempelvis, döms människor bara till döden för mord. I Indien blir det allt vanligare att de som avrättas är dömda för sexualbrott i samband med mord. Oavsett vilka brott som ligger till grund för en dödsdom är det ett människorättsbrott och inga rättsprocesser är felfria. USA har fått skarp kritik för bristande juridiska processer som lett fram till dödsdomar.
En rapport från organisationen Reprieve, som arbetar mot människorättsbrott, visar att dödsstraffet används som ett sätt att förtrycka befolkningen och tysta politiska motståndare i Egypten. Under 2020 avrättades 152 personer där – den högsta årliga siffran någonsin.
I vissa länder, exempelvis Saudiarabien och Somalia, riskerar man att dömas till döden för att man är en HBTQI+-person.
Läs mer om dödsstraff och HBTQI+-personer hos QX
Argument för att avskaffa dödsstraffet
Det finns många argument för att avskaffa dödsstraffet. Här ger vi tre exempel. Du kan läsa mer hos Amnesty, exempelvis i artiklarna 5 anledningar att avskaffa dödsstraffet och 10 frågor & svar om dödsstraff!
- Det strider mot de mänskliga rättigheterna
Enligt FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har alla människor rätt till liv. Dödsstraff innebär att staten kränker invånarnas mänskliga rättigheter. Alla människor har enligt samma förklaring rätt att skyddas från tortyr, men dödsstraffet är en form av tortyr. Dels innebär det en psykologisk tortyr att veta att man ska dö, och dels är själva avrättningen smärtsam.
Läs Amnestys berättelse om en japansk före detta dödsdömd som satt fängslad i 45 år
- Det finns en risk att oskyldiga döms
Alla rättssystemet styrs av människor, och ibland gör människor fel. Risken finns alltid att en oskyldig person döms. Men till skillnad från ett fängelsestraff kan ett dödsstraff aldrig återkallas. När rättssystemet har brister, exempelvis diskriminerar mot vissa grupper, blir detta problem bara värre.
Läs Amnesys berättelse om fyra människor som avrättades på felaktiga grunder i USA
- Det minskar inte brottsligheten
Det finns inget som tyder på att samhällen där dödsstraffet används är lugnare och tryggare eller har mindre brottslighet. Det finns däremot teorier som säger att ett samhälle blir råare när våld bemöts med våld.
Läs mer fakta om dödsstraffets relation till brottslighet hos ABC