Fairphone – mobilen med hjärtat på rätt ställe

Foto: Fairphone, flickr
Livsstil

Fairphone har utmanat teknikindustrin genom att skapa en mobil fri från konfliktmineraler och med schyssta villkor i alla leverantörsled. Men hur funkar den? Globalportalen träffade Helena Robling som köpte sin Fairphone efter att hon tröttnat på telefoner som alltid gick sönder.  

Hej Helena! Vad hade du för mobil innan och hur har det varit att byta till en mobil som är lite mer av en doldis?

Jag hade en iPhone innan, men tröttnade på att ha en telefon som kändes som att den är gjord för att gå sönder. Den senaste bara lade av efter 1,5 år utan märkbar anledning! Jag kunde inte moraliskt övertyga mig själv om att välja något annat eftersom jag visste att det fanns andra alternativ som har ambitionen att göra något som inte bara bygger på att köpa nytt utan har en mer cirkulär inställning. Fairphone har ett löstagbart batteri, ska vara enkel att reparera och det kommer en ny bara vart femte år.

Jag kunde inte moraliskt övertyga mig själv om att välja något annat

Vilken var den största anledningen för dig att välja en Fairphone?

Jag köpte den på grund av hållbarheten, att den är fri från konfliktmineraler och spårbarheten i leverantörsled. Jag är kanske inte representativ men det känns som det borde finnas så många "gröna konsumenter" i Sverige som skulle vara intresserade av den, men tydligen är alla fast vid sin iPhone. Media Markt hade inte fått många frågor om den så de hade den inte ens på display. Det var lite som att köpa grisen i säcken eftersom ingen butik har den så man kan testa, vilket ju är ett minus.

Den känns stabil och mer robust och jag ångrar verkligen inte att jag köpte den

När man läser i olika forum så är många oroliga för att det ska vara sämre kvalitet på Fairphone, har du stört dig på något? 

Jag är inte så intresserad av tech-grejer så stör mig inte så mycket, men när den laddar är det svårt att öppna appar ibland och stundtals lite ologiska funktioner. Kameran är inte heller speciellt bra men funkar oftast för mina syften. I början tyckte jag den var för stor men det vande jag mig vid. Den känns stabil och mer robust och jag ångrar verkligen inte att jag köpte den, mest för att jag lyckats ta mig ur Apples "klor".

Om man vill kalla sig för "hållbar konsument" får man tänka sig att bortse från vissa finesser

Känner du någon annan med en Fairphone?

Nä, i Spanien verkar den vara vanligare. Jag känner ingen i Sverige

Vad har du fått för reaktioner från folk?

"Jaha vad bra" typ. Det är inte så många som visat mer intresse än så. Vi är lite ängsliga med sånt verkar det som.

Vad vill du säga till den som funderar på att skaffa en Fairphone?

Man ska nog inte vara så himla picky och iPhone-frälst om man ska bli helnöjd. Men jag tycker också att om man vill kalla sig för "hållbar konsument" får man tänka sig att bortse från vissa finesser för ett annat syfte. Det går inte att få allt här i livet så man får bestämma sig för vad som är viktigast.  

  

Taggar

Klimat & miljö
Annons