av PMU

Återvinn konfliktmineraler - lämna in din gamla mobil hos PMU Second hand

I DR Kongo utvinns flera av de konfliktmineraler som behövs i modern teknik. Genom ett nytt samarbete kan PMU Second Hand nu bidra till att mineraler ur gamla mobiler kan återvinnas och på så sätt medverka till hållbara lösningar.
Livsstil

När du lämnar in din gamla telefon, surfplatta eller laptop hos PMU Second hand i Alingsås, Jönköping, Trollhättan eller Trelleborg säljs allt som är i säljbart skick vidare till ny ägare. Men genom ett unikt samarbete kommer vi nu även att kunna ta hand om omoderna och trasiga produkter för att återvinna de eventuella konfliktmineraler som finns i produkterna.

– Att sälja skänkta, fungerande produkter i våra butiker är inget nytt. Men att nu även kunna ta hand om prylar som inte går att sälja hos oss, men ändå kommer att bidra både till vårt biståndsarbete och till en betydande miljövinst, känns verkligen stort. Vi vill vara en del av att minska konflikterna och lidandet kring de eftertraktade mineralerna, säger Mats Hillerström, chef för PMU Second Hand.

Från och med nu tar vi emot laptops, surfplattor och telefoner i PMU:s secondhandbutiker i Alingsås, Jönköping, Trollhättan och Trelleborg. De produkter som går att återbruka direkt säljs i butiken. Men de produkter som behöver renoveras eller demonteras för återvinning skickas via företaget Universal Avenue.

Förlängd livscykel för telefoner och datorer

Syftet med initiativet är att minska efterfrågan på de mineraler som används vid tillverkning av ny teknik. Det åstadkommer man genom att renovera och återanvända materialet från gammal teknik. Fler telefoner och datorer kan återanvändas samtidigt som mindre mängder nybrutna mineraler behövs till nyproduktion.

– Vi utvecklar en innovativ plattform för att hantera hårdvara i ett cirkulärt flöde. Att få möjlighet att jobba med PMU kring inbyte och återvinning av hårdvara är otroligt spännande! Vi delar en vision om att en förlängd livscykel för hårdvara är nödvändig för att tackla framtidens miljöutmaningar, säger Johan Lilja, VD för Universal Avenue.

Överskott går till Panzisjukhuset

Det ekonomiska överskottet som genereras genom samarbetet med Universal Avenue går oavkortat till PMU:s arbete i DR Kongo, bland annat det världsberömda Panzisjukhuset i Bukavu där 2018 års fredspristagare Denis Mukwege är chefsläkare. Sjukhuset har sedan start behandlat mer än 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld. Landet är rikt på mineraler, men också känt för sin illegala handel med kobolt, coltan, volfram och guld som används vid tillverkning av mobiler och datorer. Beväpnade grupper skapar kaos för att ta kontroll över gruvdriften där det sexuella våldet har ett direkt samband med konflikterna kring gruvorna enligt Mukwege.

Taggar

Klimat & miljö Krig & fred