nyhet av ADRA Sverige

Evert – en fantastisk vardagshjälte

Evert Johansson är född i den lilla byn Gardsjönäs mellan Storuman och Tärnaby. När han var tre år gammal så dog hans pappa och hans mamma lämnades ensam med sex barn. Evert var den näst yngsta – hans yngre bror var bara sex månader gammal.

Evert vet hur det är att gå utan skor. Hans mor sökte hos Missionsförsamlingen om ett par nya skor till jul, men ett par dagar innan jul fick hon reda på att de inte kunde få skor då de inte var medlemmar i Missionsförsamlingen. Han fick då gå med hemgjorda skor av kohud.

Han var bara 11 år gammal när även hans mor dog och han fick bo hos sin storebror och jobba hårt i skogen. Han frös om händer och fötter och han fick slita hårt innan kroppen hade hunnit växa färdigt och det var dessutom tufft med mat.

Trots det – eller kanske på grund av det började Evert redan som 13-åring cykla runt i bygden och samla in pengar för behövande.

Hans intresse för religion väcktes tidigt och som 16-åring blev han döpt in i den lokala Adventistförsamlingen. Han beundrade de som kunde sjunga och spela så vackert. Med tiden blev han pastor och jobbade som det fram tills han fyllde 70 år.

Samlat in gåvor till ADRA i över 80 år

I över 80 år har Evert samlat in pengar för behövande i Afrika och Asien, pengarna har skickats till ADRA. Han ensam har samlat in mer än 150 000 kronor per år de senaste åren! Under hösten 2016 har han återigen besökt många företag uppe i Norrland trots svårigheter med gråstarr, bältros, ryggproblem, revbensbrott, nackskador och yrsel.

Evert är idag 93 år och han är en fantastisk vardagshjälte som inte ger upp sitt engagemang för behövande: ”Jag vet ju själv hur det är att vara fattig, föräldralös och hemlös. Jag vet hur det är att gå utan skor”, säger han.

Tack Evert för ditt fantastiska engagemang för ADRA:s arbete – tack vare dig har tusentals människor fått ett bättre liv - du är en inspiration för många!

Taggar

Volontär & utbyten