nyhet av CONCORD Sverige

EU:s bistånd vänder uppåt, Sverige över 1 procent

De största biståndsgivarna i Europa var Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Danmark och Luxemburg.
Europas bistånd ökar och Sverige ger nu över 1 procent av BNI. Det visar ny statistik från OECD. - Det är positivt att flera EU-länder ökar biståndanslagen efter ett par år där biståndstrenden varit negativ. Det har fått svåra konsekvenser för världens fattiga, säger Peter Sörbom, policysamordnare på Concord Sverige.

AidWatch, som bevakar EU:s bistånd, har gått igenom OECD:s årliga statistik och konstaterar att 11 EU-länder har ökat eller behållit samma biståndsnivåer under 2013 som under 2012. De största biståndsgivarna i Europa var Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Danmark, Luxemburg, Norge och Sverige överträffade FN:s mål om ett bistånd på 0,7 procent av BNI.

Även Storbritannien nådde upp till 0,7-procentsmålet för första gången någonsin efter att ha ökat sina biståndsutgifter med 27,8 procent. Globalt sett ökade biståndet med 6,1 procent under 2013, och nådde därmed den högsta nivån någonsin.

- Att Sverige håller sig kvar i toppen av biståndsgivarna är väldigt bra. Men det är samtidigt viktigt att Sverige avstår från att inkludera kostnader i budgeten som inte bidrar till att minska fattigdomen, till exempel kostnader för migration. Med endast ett år kvar till millenniemålens uppfyllande, behöver fler EU-länder visa hur de avser nå sina biståndstaganden. EU:s biståndsministermöte i maj är ett viktigt tillfälle att göra detta, säger Peter Sörbom.

Enligt förra årets AidWatch-rapport som presenterades i oktober 2013 hade EU:s bistånd minskat eller stagnerat i 19 av unionens medlemsländer. Rapporten konstaterade också att det saknades 36 miljarder euro för EU skulle uppnå FN:s mål om 0,7 procent av BNI till bistånd år 2015.

Taggar

Bistånd & utveckling