- Sedan årsskiftet har i snitt mer än 100 flyktingar och migranter drunknat per vecka utanför Libyens kust. Detta är en humanitär kris som kräver omedelbara och gemensamma ansträngningar inga fler tomma ord eller förnekanden, säger Johan Dalhuisen, Amnesty Internationals Europachef.
Många hundra befaras ha drunknat under helgen då deras båtar kapsejsade. Hittills i år beräknas minst 1 600 har drunknat.
- EU och europeiska ledare har gång på gång talat om behovet av ett helhetsperspektiv på krisen, att arbeta med situationen i ursprungsländerna och även de länder där flyktingarna och migranterna varit i transit, innan den sista delen av resan över till Europa. Det talas också om vikten att slå till mot flyktingsmugglare. Detta är viktigt men den allra viktigaste prioriteten just nu måste vara säkerheten för de flyktingar och migranter som kommer fortsätta att ge sig ut på den farliga färden över Medelhavet till Europa. Resultatet av dagens ministermöte måste bli ett förslag om ett gemensamt sök-och räddningsuppdrag.
- De europeiska regeringarnas underlåtenhet att på allvar ta itu med den humanitära krisen i Medelhavet har lett till en 50-faldig ökning av antalet döda migranter och flyktingar sedan årets början.
- I de senaste, mycket uppmärksammade tragedierna, befaras mer än 1 000 människor har drunknat. Dagens ministermöte i EU är ett alldeles för sent uppvaknande.
- Mare Nostrum, den italienska räddningsoperation, som räddat livet på tusentals migranter, upphörde förra året och har inte ersatts på ett adekvat sätt.
- Om bara den politiska viljan fanns skulle en operation med deltagande från flera länder kunna komma igång bara på några dagar.
- Allt pekar på att antalet flyktingar och migranter kommer att öka i takt med att vädret blir bättre, våldet och förtrycket i länder som Syrien och Eritrea visar inga tecken på att minska och instabiliteten i Libyen består.